Handke: Volim ljude, a ne geopolitiku

Srna
Handke: Volim ljude, a ne geopolitiku

BEOGRAD - Nobelovac Peter Handke izjavio je da voli ljude, ne voli politiku, još manje ideologiju, a najmanje geopolitiku.

On je u neoficijelnom razgovoru za “Večernje novosti” tokom boravka u Beogradu rekao da bi krenuo na Kosovo i Metohiju, ali da mora nazad.

“Iscrpljen sam.  Godine... Bilo je furiozno u Republici Srpskoj”, rekao je Handke novinaru “Novosti”.

Handke je, potom starog prijatelja – pjesnika sa Kosmeta Ranka Đinovića poimenice pitao za sve one kod kojih je boravio tokom svojih ranijih posjeta Kosovu i Metohiji, uz povremeno izvinjenje što ne može svima da se sjeti imena.

“Pitao je redom za decu, 'onog skroz plavog' i malog stidljivog koji je donosio vodu sa bunara i tako sve poimenice”, piše beogradski list čiji je novinar sa slavnim piscem razgovarao u bašti hotela “Moskva” dok su građani prilazili da se slikaju sa nobelovcem.

Na komentar jedne Beograđanke, koja je rekla da je ponosna što je imala priliku da se fotografiše sa njim, Handke je konstatovao da je ponos “zavodljiva i opasna riječ”.

“To nije 'najbolja' riječ za čovjeka. Ja slabo koristim riječ ponos. Kad pišem, sastavljam iz srca i tu nema ponosa. Samo ljubavi”, rekao je Handke.

Upitan da li je ponosan na Orden Karađorđeve zvezde koji iz Beograda nosi kući, Handke je rekao da o odličju još nije razmišljao jer nije znao da će ga dobiti.

“U stvari, malo znam o tom priznanju. Nisam stigao čak ni da ga žizguglamž”, rekao je Handke.

Nobelovac kaže da je zavolio Beograd i otkrio da je poslije prijema u Predsjedništvu Srbije iskoristio slobodno vrijeme da sam, maskiran kačeketom, šeta ulicama grada.

“Zavolio sam Beograd. U mom Parizu devet mjeseci nije radio nijedan kafe, ni bistro. Nigde ljudi za stolom. Gledao sam ovđe ljude kako slobodno sjede u baštama, smijeju se, i u tome sam uživao”, priča Handke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana