Nobelova nagrada pravda za Handkea

Darko Momić
Nobelova nagrada pravda za Handkea

Banjaluka - Austrijski pisac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, a ova odluka koju je danas objavila Švedska akademija izazvala je pravu buru i lavinu komentara zbog Handkeovih stavova iz devedesetih godina prošlog vijeka i njegove otvorene podrške bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

U obrazloženju akademije navedeno je da je Handke dobio nagradu za “uticajan rad kojim je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskog iskustva”, ali to je u potpuno drugom planu u odnosu na kritike kojima je odluka dočekana u švedskoj javnosti, ali iznad svega na Kosovu i u političkom Sarajevu.

S druge strane, odluka Nobelovog komiteta u srpskoj javnosti je doživljena kao svojevrsna pravda. Poznati pisac iz Beograda Dragan Velikić ocijenio je da je nagrada došla u prave ruke.

- To je pravda za Handkea, a što se tiče političkih reakcija, svakako će ih biti - ocijenio je Velikić, aludirajući na njegove političke stavove i neskrivenu podršku Slobodanu Miloševiću.

- Mislim da će to njemu prijati. Takav je čovek - rekao je Velikić.

Peter Handke je početkom aprila 1999. sa početkom bombardovanja Jugoslavije doputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve.

- To kao da nije naša planeta. Oni koji su bombardovali i koji su ubili hiljade ljudi - oni ne pripadaju ni Evropi ni planeti Zemlji - kazao je poznati pisac i naglasio da zbog svega toga osjeća “neku vrstu gađenja prema ljudskoj vrsti”.

Handke se kasnije sastajao i sa Tomislavom Nikolićem i tokom tog susreta rekao je “da ga ne uzbuđuju kritike, jer stručna javnost visoko vrednuje njegovu književnost i to je to”.

- Više me brine to što niko više neće da otvori priču o zločinu koji je Zapad učinio prema Srbima. Gotovo da mi je više prijao napad organizovanih grupa koje su me čekale pred Nacionalnim teatrom u Oslu od tog ćutanja Zapada - rekao je Handke.

Prije dvije godine boravio je u Novom Sadu, gdje mu je uručena nagrada “Milovan Vidaković” i tada je rekao da se ne kaje zbog stavova o Srbiji devedesetih.

- Ja sam htio napisati ono što sam vidio i osjećao tada. Nemam ni kajanje niti korist od svega toga - rekao je Handke.

On je u Srbiji dobio i Disovu, kao i nagradu “Momo Kapor”, a izabran je i za stranog člana SANU. Dobitnik je velikog broja međunarodnih književnih nagrada, a od juče je vlasnik i one najprestižnije - Nobelove.

Olga Tokarčuk

 

Poljska autorka Olga Tokarčuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu. Tokarčukova je poljska književnica, scenarista i univerzitetska profesorica i jedna od najprevođenijih i najcjenjenijih imena savremene poljske književnosti.

- Ogla Tokarčuk je dobitnik Nobelove nagrade za narativ koji enciklopedijski opisuje prelazak granica kao suštinu života i postojanja - naveli su iz Švedske akademije, koja prošle godine nije dodijelila nagradu za književnost zbog skandala koji je doveo do ostavki pojedinih članova Nobelovog komiteta povezanih sa optužbama za vanbračne seksualne veze i curenje informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana