Gradiška: Otvorena izložba slika akademskog slikara Milovana Čikića

Srna
Gradiška: Otvorena izložba slika akademskog slikara Milovana Čikića

GRADIŠKA - Izložba slika gradiškog akademskog slikara Milovana Čikića, koje su nastale tokom prethodnih 17 saziva Likovne kolonije "Gradiška", otvorena je danas u Galeriji gradskog Zavičajnog muzeja, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 15. avgusta, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite od virusa korona.

Izložbu je priredio kustos Zavičajnog muzeja Aleksandar Obrenović, koji je istakao da je Čikić osnivač Likovne kolonije "Gradiška" i autor najviše djela tokom dosadašnjih saziva.

"U umjetničkoj zbirci Likovne kolonije Gradiška imamo oko 300 slika od više od 50 autora. Među njima se ističe Milovan Čikić, kao osnivač i organizator kolonije i autor 119 djela, od kojih je 19 izloženo", rekao je Obrenović novinarima.

Čikić je naveo da je ovo neobična izložba u neobično vrijeme, te posebna jer su izložena njegova djela koja je odabrao njegov bivši učenik.

On je dodao da su slike iz različitih saziva Likovne kolonije "Gradiška", od njegove početne faze rada sa uljem na platnu i ekspresionizma, pa do apstrakcije.

Čikić, koji je i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Gradiška, rekao je da su se slikari radovali ovogodišnjem punoljetstvu Likovne kolonije, ali da je situacija sa pandemijom poremetila planove.

"Nismo sigurni ni da li će biti dozvoljeno održavanje Likovne kolonije, ali nećemo odustati i prekinuti tradiciju, po cijenu da je organizujemo sa manje dana rada i samo sa slikarima iz Gradiške", istakao je Čikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana