“Gorka pilula” onlajn

Tanjug
“Gorka pilula” onlajn

BEOGRAD - Projekat “Gorka pilula “01” umjetničkog para iz Brisela “Mentalklinik” - Jasmin Bajdar i Birol Demir, biće prenošen uživo non-stop na sajtu Muzeja savremene umetnosti (MSUB), sve dok ovaj muzej ne bude ponovo otvoren za posjetioce.

Projekat, koji se onlajn prenosi od 6. maja, čini šest usisivača robota koji se kreću po praznom prostoru Galerije lagata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, domaćina ove instalacije. Podovi Galerije su prekriveni gomilom šljokica, a usisivači su programirani da otkriju prašinu u prostoru.

U saopštenju MSUB je navedeno da je “Mentalklinik” ponudio “Gorku pilulu” za popunjavanje praznine koja je nastala zatvaranjem muzeja širom svijeta i s namjerom da se ona širi putem digitalnih platformi.

- Stvarajući sopstvene crteže i šireći sjaj po praznom prostoru roboti stvaraju postslavljeničku atmosferu i nagovještavaju da ništa neće ostati isto - poručuju iz muzeja.

V.d. direktora Viktor Kiš istakao je veliko zadovoljstvo što u ovim okolnostima sarađuju sa umjetničkim parom kakav je “Mentalklinik”.

- U ovoj nesrećnoj okolnosti u vezi sa virusom korona i funkcionisanjem muzeja imali smo sreću da u saradnji sa “Mentalklinik” umetničkim duom iz Brisela i kustosom projekta Karlom de Smetom izvedemo čitavu stvar. Video-link će verovatno biti preuzet od strane drugih muzeja širom sveta, što našem muzeju daje na značaju, jer je projekat poklonjen nama sa namerom da upravo od nas krene. U vreme ovakvih vanrednih situacija projekti kao ovaj ujedinjuju muzeje međusobno, ali i na neki način razvijaju neki budući vid prezentacija. Ponosni smo - rekao je Kiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana