Godišnjica Zemaljskog muzeja: Čuvar tri miliona eksponata

Anadolija
Godišnjica Zemaljskog muzeja: Čuvar tri miliona eksponata

SARAJEVO - Zemaljski muzej u Sarajevu obilježava 135. godišnjicu od osnivanja. Rođendan proslavlja cjelodnevnim programom od 10 do 22 časa a ulaz za posjetioce je besplatan.

Uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, pripremili su i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo.

Direktor muzeja Mirsad Sijarić rekao je da slave 135 godina od osnivanja.

-Prošao je kroz razne faze. Iskreno se nadam da je završena ova zadnja faza u kojoj je bio, koja je javnosti poznata uglavnom po problemima i da smo sada ozbiljnije krenuli u pravcu oporavka i napredovanja. Za ovaj dan, imamo goste iz Švajcarske i obilježavamo završetak velikog projekta koji je iznosio preko milion KM, a kojim smo sanirali dobar dio ratne štete i problema -izjavio je Sijarić. Kako je kazao, tužno je da novac za osnovne potrebe ove institucije tražeo od drugih.

-Nećemo da kvarimo raspoloženje, sretni smo danas. Imamo nekoliko izložbi, solidan program - pojasnio je Sijarić. Prema njegovim riječima, gledajući finansijske probleme koje su imali prethodnih godina, trenutna situacija je znatno bolja.

-Poenta je da najbolji mogući način iskoristimo ovu ogromnu instituciju, potencijal. Ovo je i dalje najveći muzej na prostoru bivše Jugoslavije. Ima tri miliona eksponata. To je evropski muzej po svakom parametru. Naš je zadatak da ovo predamo mlađim generacijama u što boljem stanju. Prošle godine Zemaljski muzej je posjetilo blizu 100.000 ljudi, od toga je nešto manje od 50 odsto ušlo sa plaćenim ulaznicama, ostali su ušli besplatno - rekao je Sijarić.

Istakao je da bi bio najsretniji kada bi ulaz u Zemaljski muzej bio besplatan tokom cijele godine i da ne zavise od toga.

-Da se bavimo zarađivanjem novca, nije to naša uloga. Naša uloga je da prezentujemo prirodno, kulturno, istorijsko nasljeđe, da istražujemo i znamo više o sebi, planeti  -dodao je Sijarić.

Zemaljski muzej čuva tri miliona eksponata, od kojih je dobar dio izložen u stalnim izložbenim postavkama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana