Godišnjica smrti Žana Koktoa

Agencije
Godišnjica smrti Žana Koktoa

Na današnji dan, 1963. godine, preminuo je Žan Kokto, najveći dramski pissc Francuske početkom HH vijeka, poeta, prozaista, esejista, režiser i slikar, preteča nadrealizma u francuskoj umjetnosti.

Ako je riječ o umjetnosti, Kokto je najtješnje bio vezan sa muzikom, budući da je napisao veliki broj operskih i baletskih libreta među kojima i za čuveni i skndalozni balet "Parada".

Na  pripremi propalpog baleta "Parada" pored Koktoa  radili su još i Sati i Pikaso, a izvela ga je na sceni trupa Đagilova 1917. godine.

"Parada" je stekla slavu kao prva na svijetu nadrealistička baletska predstava.

Žan Kokto je ugledao svjetlo dana i predgrađu Pariza Mezon-Lafit 1889. godine. Otac mu je bio advokat po profesiji, a slikar po vokaciji i završio je život samoubistvom kad je Kokto imao devet godina.

Kokto se sam obrazovao, nigdje specijalno nije ništa učio, jer i nije mogao nigdje naučiti ono što je umio, pošto je bio inovator u svakom pogledu.

Pošto je pripadao početkom HH vijeka bomeskom društvu Pariza, u  njegovom najužem prijateljskom krugu su bili Andre Žid, Marsel Prust, Pablo Pikaso, Sergej Đagilov, Erik Sati i drugi. 

Izvršio je ogroman uticaj na francuske nadrealiste.

Ispod njegovog pera su izišle takve drame kao što su "Orfej", "Car Edip", a napisao je dramu "Ravodušni lepotan" specijalno za Edit Pjaf sa kojom se ovaj svestrani stvaralac družio.

Među proznim djelima su se isticale svojom osobenošću "Bijela knjiga", "Užasna djec" i druge.

Blizu dvije decenije Kokto je bio u bliskim (ljubavnim ) odnosima sa kultnim francuskom glumcem svoga doba Žanom Mareom, koji se proslavio igrajući u filmovima koje je Kokto režirao.

Mare je o svom prijatelju napisao biografsku knjigu "Nedostižni Žan Kokto", a ispričao je mnogo detalja iz njegovog burnog stvaralačkog života u memoarima "O mom životu" u kojima je objavio i ranije nepublikovane Koktoove pjesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana