Godišnja izložba radova na Akademiji umjetnosti UNIBL: Djela studenata spoj truda i kreativnosti

Danko Kuzmanović
Godišnja izložba radova na Akademiji umjetnosti UNIBL: Djela studenata spoj truda i kreativnosti

Banjaluka - Jedan od najvažnijih umjetničkih događaja koje tradicionalno organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, 18. godišnja izložba radova studenata studijskog programa likovnih umjetnosti, biće otvorena sutra od 20 časova ispred Akademije umjetnosti.

Biće to jedinstvena prilika da se na jednom mjestu vide trud i veliki stepen kreativnosti studenata slikarstva, grafike, grafičkog dizajna i intermedijalnih umjetnosti, a najbolji od njih biće i nagrađeni.

Kako je rekao profesor Mladen Miljanović, radovima će biti ispunjena plava zgradu Akademije umjetnosti, baraka i zgrada smjera za grafički dizajn.

- Radi se o različitim disciplinama. Imamo tri smjera - slikarstvo, grafika i grafički dizajn. U okviru svakog od tih pojedinačnih smjerova imamo izložene radove iz različitih predmeta. U suterenu će biti radovi sa predmeta anatomija, u baraci će biti aktovi, crteži i portreti, u desnom dijelu barake biće radovi iz intermedijalne umjetnosti, gdje će neki studenti prvi put izvoditi svoje performanse. Na prvom spratu Akademije biće izloženi radovi iz oblasti fotografije, pod mentorstvom profesora Drage Vejnovića. Na drugom spratu su kolege sa grafike, slikarstva i grafičkog dizajna - kazao je Miljanović.

Kao i svake godine, najbolje studente nagradiće Akademija umjetnosti, ali i druge institucije, a jedna od nagrada je samostalna izložba.

- Pojedini studenti sa različitih godina i sa pojedinih smjerova biće i nagrađeni od Akademije, ali i od eksternih ustanova, kao što su Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej “Kozara” Prijedor, Galerija UDAS i galerija iz Laktaša. Tu se zaista radi o dugogodišnjoj saradnji. Akademija ima svoje nagrade koje dodjeljuje iz godine u godinu, ali jednako tako, a možda i više, značajne su te eksterne institucije koje su prepoznale značaj da dodjeljuju te nagrade studentima - rekla je dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik.

Značaj godišnje izložbe je i u tome što studenti već tada stiču određenu publiku i što ta publika ima priliku da valorizuje njihove radove.

- Na završnoj godišnjoj izložbi studenata se obično sumira, na svim smjerovima, šta se zapravo radilo tokom godine. Studenti će zajedno sa svojim profesorima javnosti prvi put predstaviti svoje vježbe i radove koji su nastali tokom nastavnog procesa tokom čitave akademske godine. Isto tako, ona služi da publika ima jedan određeni uvid i da takođe valorizuje ono što profesori zajedno sa studentima rade na Akademiji. To je veoma bitno, jer se dešava jedna vrsta komparacije - zaključio je Miljanović.

Humanitarni karakter

Ove godine izložba ima humanitarni karakter, jer će sredstva od prodaje reprodukcija slika, grafika i fotografija biti uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest. Reprodukcije će se prodavati po simboličnoj početnoj cijeni od pet konvertibilnih maraka. Iste večeri, u 21 čas, na platou ispred Filozofskog fakulteta biće prikazan i dokumentarni film “Lice Lafore”, autora Denisa Bojića. Riječ je o filmu koji govori o borbi banjalučke porodice Gajić za pronalazak lijeka za Laforinu bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana