Glumica Ljuma Penov za “Glas Srpske”: Ljubav nas sve pokreće

Aleksandra Glišić
Glumica Ljuma Penov za “Glas Srpske”: Ljubav nas sve pokreće

BEOGRAD - Film “Aleksandra” je melodramski i nežan film o ljubavi koja nas sve pokreće. Lik Ružice Mihajlović, koji tumačim u ovom filmu, je potpuno različit od mene. Ali u svaku ulogu koja mu je dodeljena glumac treba da prvi poveruje i prisvoji je kao deo sebe, da bi je iskreno i životno preneo publici.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” beogradska glumica Ljuma Penov, publici najpoznatija po filmu “Crna Zorica” i rimejku ostvarenja “Ljubavni slučaj” Dušana Makavejeva, gdje je naslijedila Evu Ras.

Ova glumica ostvarila je niz zanimljivih uloga i u filmovima “Petlja”, “Medeni mesec”, Država”, a za neke od njih je i nagrađena na svjetskim festivalima.

Za glavnu ulogu u filmu “Crna Zorica” nagrađena je na “Hobboken” festivalu u Njujorku.

- Svaka uloga koju dobijem je uglavnom dosta različita od mene. Da li je to sreća ili ne, ne znam, ali je tako od samog početka i nekad mi se čini da je dobro, jer upravo karakteriše svaku moju ulogu. To što su na prvi pogled različite od mene, uvek su me terale na duboko i živo “kopanje” po sebi. Da u sebi nađem i najmanje zrno za svoj lik. Potrebni su trud i rad da bih ove likove prvo pronašla u samoj sebi, a samo tako i istinito prenela publici. Drugačije osim istine ne prihvatam da prenesem publici - ističe glumica, koja je karijeru počela u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a nastavila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Gluma, dodaje, u svakom smislu i trenutku mora biti istinita i iskrena i u najmanjem “odrazu” glumca.

- Ako je drugačije, nema vere publike u glumce, a to je, svakako, neprihvatljivo za umetničko delo kao što je film - smatra ona.

Upisala se na doktorske studije, jer, kako kaže, želi da se bavi umjetnošću i sa druge strane i da svoje vidike proširi.

- Umetnost pruža bezbroj saznanja i mogućnosti. Volela bih da te mogućnosti dokučim, jer su me uvek interesovale kao umetnika uopšte - priča glumica.

Podsjeća da je pandemija izazvana virusom korona dovela do mnogih promjena u svakodnevici svih ljudi.

- Zaista, jedino nas ljubav može držati zajedno, ma koliko bili fizički ili socijalno razdvojeni ili udaljeni od svojih najbližih. Ona je ta koja nas uvek spaja, bez obzira na sve i daruje nam osmeh. Osmeh, ma koliko bila teška vremena, moramo sačuvati svaki dan za svoje najbliže - naglašava glumica.

Predstave

- Zbog pandemije su mi otkazane sve predstave u pozorištu, svi projekti na kojima se radilo. Ugroženi su mnogi umetnici koji su ostali bez osnovnih sredstava za život. Iskreno se nadam da će se ovo sve završiti. Sloboda je kao i ljubav najvažnija potreba svakog čoveka - kaže Ljuma Penov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana