Glumac Rok Radiša za Glas Srpske: Želim da na savremen način ispričam „Ilijadu“

Glas Srpske
Glumac Rok Radiša za Glas Srpske: Želim da na savremen način ispričam „Ilijadu“

Banjaluka - „Ilijada“ je verovatno najveća ratna priča ikad ispričana. Ratovi koje smo preživeli mi ovde su ostavili ožiljke u našem narodu. Kroz ovu predstavu pokušavam na jedan savremen način da približim kako je bilo pod zidinama Troje i ne samo Troje, nego kako je bilo u svim ratovima.

Rekao je ovo za „Glas Srpske“ glumac Rok Radiša, koji će 20. decembra na sceni Narodnog pozorišta RS u Banjaluci izvesti predstavu „Ilijada“, koja je njegov autorski projekat. Ovu monodramu radi u produkciji Udruženja dramskih umjetnika, a „Trojanski rat“ je bila i tema njegovog maturskog rada.

- Veliki sam fan grčke mitologije i epske fantastike. Nisam slučajno uzeo datum za premijeru 20. decembar. Na taj dan pre pet godina sam diplomirao na Akademiji umjetnosti. Kada pogledam na tih pet godina vidim da sam mnogo radio ali nije bilo ništa epohalno, ništa spektakularno i kada tome dodamo da su me u poslednje vrijeme zaobilazile ozbiljnije uloge, odlučio sam da sam sebi dam ozbiljan zadatak. Godine prolaze, a bez teških zadataka se ne može postati bolji - ističe Radiša.

Ideja o predstavi, kaže, rodila se prošle zime, a na ovom projektu aktivno radi posljednjih četrdesetak dana.

- Možda sam malo i preterao i zagrizao više nego što mogu da sažvaćem, ali neka o tome sudi publika, ja znam da dajem sve od sebe da to bude pravi mali pozorišni spektakl. Kolege me zezaju da bi jedino ozbiljnije i teže od ovog bilo da sam uzeo da radim Bibliju - priča glumac koga banjalučka publika vrlo dobro zna iz predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Publika, dodaje, ima mnogo razloga da pogleda predstavu.

- Imamo devojku koja uživo svira violončelo. Imamo magiju. I imamo ogromnu priču koju sad „samo“ treba ispričati. Mnogo je teško raditi bez reditelja. Bez povratne informacije, oslanjajući se samo na sopstvenu intuiciju. Međutim, mislim da će biti jako uzbudljivo. Uzbudljivo na način koji do sada u Banjaluci nismo imali prilike da vidimo - najavio je Radiša uz napomenu da je sponzor predstave „Moto klub 'Stršljen'„.

Najkompleksnija uloga

- Ovo je sigurno najkompleksnija stvar koju sam radio. Postoje uloge koje su bile komplikovane, zahtevne fizički ili zahtevne emotivno. Ali ovo je potpuno nova dimenzija. Nisam ni znao u šta sam se upustio, ali sada nema nazad - kaže Rok Radiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana