Glumac Miodrag Krstović otvorio filmski festival "Prvi kadar"

Srna
Foto: srna

ZVORNIK - Premijernim prikazivanjem igranog filma "Kelti", režisera Milice Tomović, u Zvorniku je večeras počeo 15. Međunarodni Filmski festival "Prvi kadar", na kojem će se za Gran-pri nagradu "Stećak Kneza Pavla Radenovića" takmičiti 40 ostvarenja u šest takmičarskih selekcija festivala.

Specijalni gost večeri bio je poznati srpski glumac Miodrag Miki Krstović, laureat ovog festivala. On je otvorio 15. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" čiji je ovogodišnji moto "15. godina - vaš festival".

Poklonivši se publici Krstović je umjesto klapom, udario svojim dlanovima i proglasio "Prvi kadar" petnaesti put otvorenim.

Prethodno mu je, po odluci Savjeta Festivala, direktor Festivala Vitomir Mitrić uručio Plaketu "Lik kneza Pavla Radenovića" za trajanje, nesebičan doprinos i širok spektar različitih vidova unapređivanja eks-ju kinematografije do danas.

Na ceremoniji otvaranja festivala, uručena je plaketa Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske "Lik kneza Pavla Radenovića" za uspješno sprovođenje kulturne politike i strateških ciljeva u decentralizaciji kulture, kroz podršku festivalai filmske umjetnosti u Republici Srpskoj kako bi kulturu učinili dostupnom što širim slojevima društva. Plaketa će naknadno biti uručena resornom ministarstvu.

Dječiji hor Doma omladine "Zvončići" učestvovao je na ceremoniji otvaranja Festivala.

Krstović je rekao da mu je, kada je pročitao obrazloženje dodijeljene nagrade, bilo jako prijatno i lijepo i da se osjećao ponosno.

"Prošlo je više od 46 godina kako sam snimio prvi film, e to je onda nagrada za te godine što znači da je to potvrda da sam ostavio neki filmski trag i priznajem da se jako radujem toj nagradi, na čemu sam zahvalan", rekao je Krstović.

Krstović pohvalio gradsku vlast, pojasnivši da ne bi bilo ni festivala, ni bioskopa, ni Doma omladine da ona nije odvojila sredstva, tako da jedno bez drugog ne može.

Krstović je istakao da je za kulturu važno da postoje ovakvi festivali.

"Zahvaljujući bioskopu i festivalu stvara se publika i održava kultura", rekao je Krstović i pohvalio gradsku vlast, koja izdvaja dio sredstava za razvoj kulture.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić istakla je da "Prvi kadar donosi bogat takmičarski i prateći program sa petodnevnom Filmskom školom koje se realizuju u saradnji sa Studijom animiranog filma iz Niša i Slikarskom radionicom "Paleta" iz Zvornika, koju vodi akademski slikar Jovo Lalić.

"Ušest takmičarskih selekcija biće prikazano 40 najboljih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta", rekla je Štifanićeva.

Ona je dodala da je žiri u sastavu Dragan Elčić, predsjednik, i članovi Dejan Dabić i Igor Toholj, vrijedno radio tokom priprema Festivala i žiriranja tako da će u Zvorniku i Istočnom Sarajevu biti dvije večeri nagrađenih filmova i prilika da se uruče nagrade najboljim autorima ovogodišnjeg Festivala.

"Naša ideja je bila da svih ovih 15 goidina edukujemo mladu filmsku publiku, stvorimo i razvijamo kinematorgrafiju u Republici Srpskoj. I grad Zvornik je već četvrtu godinu ravnopravni domaćin kao Istočno Sarajevo i mežemo da kažemo da su ta dva grada, i druga mjesta, gdje razvijamo filmsku umjetnost i kulturu", rekla je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, važno je da istaknem da je 15 godina postojanja festivala bilo 15 godina borbe i velikog entuzijazma, ali uz podršku grada Zvornika i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Istočnog Sarajeva došli smo do 15. jubilarnog festivala vodiće se misijom širenje ljubavi prema filmu i povartka publike u bioskope.

"Mislim da filmska ostvarenja koja donosimo svake godine doprinose tome, kao i naša filmska škola `Prvog kadra`, da edukujemo mlade, da stvaramo publiku i da im pokažemo kako nastaju filmovi, očukujući da će neki od njih postati filmski stvaraoci", rekla je Štifanićeva.

Gradonačelnik Zoran Stevanović poželio je dobrodošlicu gostima i ljubiteljima filma na Filmskom festivalu "Prvi kadar" u Zvorniku.

"Cilj podrške Zvornika Festivalu jeste da kroz aktivnosti `Prvog kadra`, kroz okupljanje sa ciljem gledanja filmova, doprinesemo da se naša djeca i naši mladi ljudi okrenu bioskopskim projekcijam", rekao je Stevanović.

Smatrajući da je to vrlo važno u intelektualnom razvoju mladih, Stevanović je zahvalio ekipi Filmskog festivala "Prvi kadar" na filmskom obrazoivanju mladih i doprinosu razvoju filma i filmske kulture.

Prema programu Festivala, sutra, drugog dana Festivala, u okviru takmičarskog dijela programa u biće prikazan dokumentarni film "General Svetomir Lukić" autora Milana Todorovića i Ognjena Rakčevića, a u ulozi naratora pojavljuje se Miki Krstović.

Nakon nastavka rada radionice animiranog filma, profesor Dragan Elčić održaće masterklas o temi "Istorijski dokumentarac i njegov značaj u kinematografiji", dok će Elčićev dokumentarni film "Branili su nebo Otadžbine" biti prikazan u 17.00 časova.

Početak Večeri nagrađenih filmova - dodjela festivalskih nagrada planiran je za 19.00 časova.

Prvi dio Festivala biće završen u Zvorniku u srijedu, 1. decembra, da bi isti dan u večernjim časovima drugi dio ove jedinstvene kulturno-umjetničke manifestacije bio nastavljen u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvaranjem Foto-dokumentarne izložbe "Čovjek je čovjek", autora Armina Smailovića.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana