Glumac Miloš Timotijević za “Glas Srpske”: Istorija nije bila pravedna prema princu Đorđu

Ilijana Božić
Glumac Miloš Timotijević za “Glas Srpske”: Istorija nije bila pravedna prema princu Đorđu

Kvantitet rađa kvalitet, ali je ipak potrebno vreme kao i plan kuda i šta se želi postići sa serijskim programom. Činjenica je da ima sve više kvalitetnog programa, ali isto tako se i često desi da serije sa velikim ili najvećim budžetima ne opravdavaju poverenje, a ni osnovni kriterijum gledljivosti.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” glumac Miloš Timotijević, osvrćući se na serijsku produkciju u regionu, te na uloge koje su mu obilježile karijeru, ali i one koje će tek da obilježe. Publika će uskoro priliku da ga gleda u seriji “Kralj” Zdravka Šotre, te u seriji “Pevačica” u režiji Predraga Gage Antonijevića, čije snimanje trenutno traje.

- Moramo da se prilagodimo vremenu i naučimo da razmišljamo izvan balkanskih okvira, a važno je da pri tom ne izgubimo svoj identitet. Zvuči jednostavno, ali daleko od toga da jeste - dodaje Timotijević

GLAS: U seriji “Pevačica” glumite estradnog kompozitora. Koliko je zahtjevna uloga koju igrate, i kako je prikazan put estradne zvijezde do vrha?

TIMOTIJEVIĆ: Svaka uloga, pogotovo ona dobro napisana je zahtevna. A kad ste neko ko sebi postavlja visoke kriterijume onda ume da bude i teška. Vlada Vidak je kompozitor, lovac na talente, ali i živ čovek, trodimenzionalni karakter, ni beo ni crn već kako to najčešće i u životu biva, siv. Biće mi izazov, ali i uživanje da ga predstavim na najbolji način. A što se tiče puta zvezde, pa znate onu maksimu “trnovit je put do zvezda” pa je negde tako i prikazan.

GLAS: Koliko je serija povezana sa stvarnim neriješenim slučajem ubistva pjevačice Jelene Marjanović? Kakva su Vaša iskustva sa snimanja?

TIMOTIJEVIĆ: Serija je samo inspirisana tim slučajem, ali daleko od toga da je to priča o toj nesrećnoj ženi i njenoj tragičnoj sudbini. Što se tiče atmosfere na snimanju ona je najblaže rečeno, sjajna. Miloš Kodemo je sjajan filmski radnik koji ima pravi senzibilitet za ovu vrstu priče kao i znanje potrebno za ozbiljan, ali ne previše naporan proces. Trudi se da nama glumcima olakša što više, u materiji je do kraja pa se nadam da će krajnji proizvod biti fenomenalan i uzbudljiv publici.

GLAS: U seriji “Besa” glumite poštenog inspektora Kocija, dok u seriji “Južni vetar” igrate korumpiranog Stupara. Koja uloga Vam je bila veći izazov?

TIMOTIJEVIĆ: Najveći izazov su uvek one uloge koje su najbliže nama i našem karakteru i ličnosti. Iskreno, još se nisam susreo sa likom koji je blizak meni samom, osim možda u filmu “Ničije dete”. Tako da ne pravim razliku između pozitivaca i negativaca samo se trudim da ih opravdam i odbranim, jer to je suština našeg posla.

GLAS: U seriji “Kralj” glumite princa Đorđa Karađorđevića. Kako posmatrate njegov istorijski lik, njegov bunt i neprijateljstvo sa Apisom i Pašićem? U čemu se ogleda važnost ove serije?

TIMOTIJEVIĆ: Princ Đorđe je jedna, pa malo je reći, od najkontroverznijih ličnosti istorije 20. veka na ovim prostorima. Nisam siguran da su do sada pisci, istoričari bili baš pravedni prema njemu. On je bio srčan i pravdoljubiv, sjajan ratnik, ali u isto vreme i nestabilan, tragičan i naprasit. Nadam se da će nekom od producenata takva ličnost biti povod da napravi priču u kojoj bi Đorđe bio glavni lik, jer priča o njemu je priča o čitavom Balkanu dobrog dela 20. veka.

GLAS: Koliko Vam je značajna uloga državnog tužioca Vojina Đukića u seriji “Senke nad Balkanom”?

TIMOTIJEVIĆ: Veoma. Uloga Vojina Đukića, kao i poverenje koje mi je Dragan Bjelogrlić ukazao su pokazali širem auditorijumu da mogu da odigram i daleko kompleksnije likove od onih koji su mi do tada nuđeni. Iako je prava prekretnica u mojoj karijeri bio film “Vlažnost”, “Senke” su bile te koje su mi dale kredibilitet na koji sam dugo čekao.

GLAS: Koji lik Vam je posebno važan u dosadašnjoj karijeri? Šta Vam je izazovnije rad u pozorištu ili pak na filmu ili serijama?

TIMOTIJEVIĆ: Kao što sam rekao, preokret u mojoj karijeri se desio sa filmom “Vlažnost” i taj film će uvek biti najznačajniji u mojoj karijeri zato što sam u njemu dobio priliku da nosim priču koja je sama po sebi veoma tanana i suptilna. Posle toga su reditelji i producenti shvatili da ja mogu mnogo više od onoga sto su mi do tada nudili.

Najiskrenije, ne preferiram ni jednu od ovih disciplina već se trudim da se i u pozorištu i na televiziji kao i na filmu razvijam i rastem kao umetnik, da napredujem. Ovo je (glumački poziv) ipak maraton, a ne sprint.

GLAS: Kako posmatrate situaciju sa virusom korona i šta mislite kako će ona uticati na umjetnost?

TIMOTIJEVIĆ: Nije prvi put da se ovako nešto dešava čovečanstvu. Moramo se prilagoditi ili umreti. To je prosto tako. Najviše me u celoj toj priči brine sudbina pozorišta, ali sam siguran da će se i to u nekom trenutku prevazići i da će se naći neki novi pogled na teatar.

Planovi

GLAS: Kakvi su Vaši planovi, pripremate li nešto novo?

TIMOTIJEVIĆ: Nemam planove za budućnost. Živim trenutno od danas do sutra trudeći se da svaki dan ispunim najbolje što mogu i da nađem balans između posla i obaveza. Ravnoteža je najbitnija u životu i to je ono čime se trenutno vodim, a što sam naučio u celoj ovoj situaciji sa koronom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana