Glumac Jovan Jovanović iz Trebinja o prvoj profesionalnoj ulozi u filmu: Kočić i Jovan su čuvali jedan drugog

Ratomir Mijanović
Glumac Jovan Jovanović iz Trebinja o prvoj profesionalnoj ulozi u filmu: Kočić i Jovan su čuvali jedan drugog

Trebinje - Najnoviji film reditelja Gorana Markovića "Slepi putnik na brodu ludaka" iz mnogo razloga je značajan. Javnosti je približio velikog Petra Kočića i njegove borbe i odustajanja u posljednjim danima života i baš kao njegova djela, trajno će čuvati uspomenu na umnu veličinu ovog srpskog pisca.

Glumci i ekipa koja je radila na snimanju filma ponosni su što su bili dio ovog projekta, a možda najponosniji među njima je mladi Trebinjac, student druge godine Fakulteta dramskih umetnosti Beograd Jovan Jovanović koji je u ovom ostvarenju igrao svoju prvu ulogu, lik Jovana, cimera Petra Kočića u duševnoj bolnici na Guberevcu.

Talentovani Jovanović je za "Glas Srpske" sa zadovoljstvom govorio o svom prvom profesionalnom glumačkom iskustvu, ulozi, atmosferi na snimanju, saradnji sa starijim i iskusnim kolegama.

- Jovan je sedamnaestogodišnjak čiji je otac na ratištu, a stric upravnik duševne bolnice na Guberevcu koji odlučuje da spasi bratovog sina. Iz tih razloga ga sklanja u bolnicu i smješta u sobu sa Petrom Kočićem. Oni postaju veliki prijatelji. Ono što sam shvatio iz te priče o njihovom prijateljstvu i što je najveće u tom odnosu je da jedan drugog sve vrijeme čuvaju. Međutim, na kraju Jovan sazrijeva i shvata da ne želi da se krije, te odlazi u rat… - počinje priču mladi glumac.

Stajati rame uz rame sa poznatim imenima srpskog glumišta u njemu je istovremeno budilo i ponos i strah, pa ne krije da je prvih dana snimanja bio uplašen i nesiguran. Podrška glumačkih veličina pomogla mu je da se opusti i da svoj maksimum.

- Ma koliko da su veliki glumci, što zaista jesu, s druge strane su jednostavni ljudi koji razumiju mlade kolege. Imao sam podršku svih njih. Način na koji su osjetili da je ta uloga moj početak i pružili mi punu podršku učinio je da se osjetim i više nego dobrodošlim. Najviše sam snimao sa Igorom Đorđevićem koji je tumačio naslovnu ulogu, Petra Kočića i Tihomirom Stanićem, dr Stoimirovićem, koji su mi bili čvrst oslonac. Oni su me razumjeli i bili dobri partneri, svojski su se trudili da i ja napravim nešto od svega toga iako sam novi - priča Jovanović.

Atmosferu na snimanju lakšom učinio mu je i reditelj Goran Marković.

- Rad sa njim je nevjerovatan! To je čovjek koji sve tako lako objasni, da kad uđeš u scenu i krene akcija, u svakom trenutku ti je jasno šta treba da radiš. On je kao dobar trener koji vam nacrta akciju, poslije koje nemate šta da ga pitate. Vrlo prijatno i jednostavno iskustvo - ističe on.

Njegov put do pronalaska sebe počeo je na fakultetu u Podgorici gdje je studirao ekonomiju.

- Poslije nekog vremena konačno sam odlučio da oslušnem sebe, priznam da ekonomija nije ono što sam ja i 2013. godine odem u Beograd da upišem glumu. Upoznao sam glumce Radomira Nikolića i Sofiju Juričan, i zajedno smo ustanovili da nisam spreman za prijemni. Sačekao sam godinu, vratio se i nakon dvomjesečne pripreme i prvi put polagao. Nisam bio izabran među prvih deset - iskreno priča dvadesettrogodišnji Jovan.

Godine 2015. pokušao je ponovo. Zvijezde su ovog puta bile na njegovoj strani, a godinu kasnije dobija priliku da sarađuje sa rediteljem Goranom Markovićem. Jovan Jovanović jedini je Hercegovac među kolegama sa klase, a kako kaže, istina je što se priča, da se među studentima glume razvijaju jake i neraskidive veze, te da je klasa, kako ih uči profesor i glumac Dragan Petrović Pele, mnogo više od pojedinca.

Podrška Dragana Petrovića Peleta

- Dragan Petrović Pele je divan profesor koji na jedan lijep način gradi našu individualnost, njeguje svakog studenta baš kako treba. On je kao neko ko vas uči da hodate, vodi vas i ne da vam da padnete. Nas sa klase je naučio da budemo porodica i da je to krug povjerenja i prijateljstva, što mnogo znači kada učite i rastete u glumca. Njegova vjera u mene i podrška da igram svoju prvu ulogu, nešto je na čemu sam mu posebno zahvalan - ističe Jovan dodajući da ne može riječima opisati radost što je u klasi nekoga čije je replike iz čuvenog filma "Lepa sela lepo gore" nebrojeno puta kao dječak izgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana