"Glasov" izbor deset adaptacija stižu do kraja godine: Od kralja snova do gospodara prstenova

Milanka Mitrić
"Glasov" izbor deset adaptacija stižu do kraja godine: Od kralja snova do gospodara prstenova

BANjALUKA - Filmovi “Sivi čovjek”, “Duboka voda”, “Smrt na Nilu”, “Pod tuđim uticajem”, televizijske serije “Točak vremena”, “Razgovori s prijateljima” i mnoga druga djela ove godine doživjela su svoje premijere, a zajednička nit koja ih veže je to što su adaptacije književnih djela.

Romani, novele, priče i stripovi dobijaju svoje filmske i televizijske verzije, koje nekad budu uspješne, nekad manje, ali su uvijek aktuelne, pogotovo u ovom vremenu, kada je njihovim tvorcima dostupna najbolja oprema, ali i najbolja mreža distribucije.

Mišljenja publike i kritičara o adaptacijama književnih predložaka često su podijeljena, podložnija negativnoj kritici, ali istovremeno i dobro dočekana i voljena. Samo do kraja godine na desetine djela različitih žanrova dobiće svoje igrane verzije i poslužiće kao inspiracija brojnim svjetskim filmadžijama. Ovog puta “Glas Srpske” izdvojio je njih deset - pet serija i pet filmova, među kojima je najviše zastupljena fantastika, čije zlatno doba trenutno traje, te ostvarenja koja prikazuju realne životne priče, bazirana na biografijama, na izmišljenim biografijama, na voljenim pričama za djecu, mitovima, legendama, stvarnim i nestvarnim bićima te vječnoj borbi dobra i zla.

Ono što čitalac romana ili stripa može da zamisli, a ne umije da pretvori u stvarnost, nešto snažnija mašta režisera, scenarista i glumaca oživi na filmu, a neki od najiščekivanijih izmišljenih svjetova koji će na taj način oživjeti su adaptacija stripa “Sendmen”, knjiga “Gospodar prstenova”, “Pinokio” i “Vatra i krv”, prepune šarolikih likova, mitskih bića, čudesnih predjela i sudbina.

“Sendmen”

Dugo najavljivana adaptacija stripova “Sendmen” Nila Gejmena, koji su nastajali od 1989. do 1996. godine, konačno će dobiti svoju ekranizaciju. Ova serija, koja je u osnovi mračna fantastika, biće u cjelosti objavljena na “Netfliksu” 5. avgusta, a glumac Tom Studidž igraće glavnog lika Morfijusa, odnosno San ili kralja snova. Glumica Gvendolin Kristi oživjeće lik Lucifera Morningstara, vladara pakla, a u seriji glume i Džena Koleman, Mejson Aleksander Park, Dona Preston, Čarls Dens i drugi.

Na seriji su radili Nil Gejmen, Dejvid S. Gojer i Alan Hajberg.

“Kuća zmaja”  

Još jedna serija iz svijeta fantastike je “Kuća zmaja”, koja je nastala po djelu “Vatra i krv” Džordža R. R. Martina, smještena je u svijet serijala “Igre prestola” i posvećena dinastiji Targarjen.

Tvorci serije su Džordž R. R. Martin i Rajan Dž. Kondal, a prvu epizodu koja će biti emitovana 21. avgusta režirao je Migel Sapočnik, koji je režirao i nekoliko epizoda u seriji “Igra prestola”.

U seriji glume Pedi Konsidajn, Ema D'Arsi, Mili Alkok, Mat Smit, Olivija Kuk i mnogi drugi.

“Gospodar prstenova: Prstenovi moći”

Emitovanje prve sezone serije “Gospodar prstenova: Prstenovi moći”, koja nastaje u produkciji “Amazona”, počinje 2. septembra, a ovo je vjerovatno najiščekivanija serija ove godine, jer je rađena po dobro poznatom i voljenom djelu Dž. R. R. Tolkina, čiji opus ima ogromnu bazu obožavalaca svih generacija. Prva sezona je najskuplja sezona serije u istoriji sa budžetom od 465 miliona dolara, a njeni tvorci su Dž. D. Pejn i Patrik Mekej. Glumačku ekipu čine Sintija Adai Robinson, Robert Aramejo, Maksim Baldri i drugi.

“Tri hiljade godina čežnje”

Film “Tri hiljade godina čežnje” u režiji Džordža Milera oživjeće mračnu fantastičnu priču, koja je nastala na osnovu kratke priče književnice Antonije Suzan Bajat “Džin iz slavujevog oka”. Pomenuta priča je dio istoimene zbirke u kojoj su objedinjene pripovijetke prožete magijom i mitovima.

Ovo ostvarenje u bioskope stiže 31. avgusta, a glavne uloge igraju Tilda Svinton i Idris Elba.

“Plavuša”

Životna priča Merilin Monro dobiće još jednu filmsku adaptaciju, ovog puta baziranu na knjizi biografske fikcije “Plavuša” autorke Džojs Kerol Outs. Ana de Armas igra Merilin Monro u filmu koji takođe nosi naziv “Plavuša” i koji na “Netfliks” stiže 28. septembra.

Ostvarenje koje je režirao Endru Dominik fokusirano je na njen lični život, a osim Ande de Armas u filmu glume i Ejdrin Brodi i Bobi Kanavale.

“Moj policajac”

Trenutno jedna od najpopularnijih muzičkih zvijezda današnjice Hari Stajls, osim što gradi izuzetnu muzičku karijeru, stvara i dobro tlo za napredak u svijetu filma. Jedan od filmova u kojima igra, a koji će se od 21. oktobra naći u ograničenoj bioskopskoj distribuciji je “Moj policajac”. Film će od 4. novembra biti dostupan na platformi “Prajm video”.

Film je baziran na istoimenom romanu Betana Robertsa, čije prvo izdanje je izašlo prije deset godina. Djelo, kao i film, smješteno je u pedesete godine prošlog vijeka i prati život policajca Toma, koji je homoseksualac i živi u britanskom gradu Brajtonu. U filmu glume i Ema Korin i Dejvid Doson.

“Pinokio”

Pinokio je književni li­k koji je imao nekoliko desetina adaptacija u vidu animiranih i igranih serijala, te predstava, a jedna od dvije koje stižu ove godine je filmska, u režiji Roberta Zemekisa. On je radio scenario zajedno sa Krisom Vajcom. Ovaj film je direktna filmska (lajv-ekšn) adaptacija “Diznijevog” animiranog filma iz 1940. godine, baziran na istoimenoj knjizi italijanskog pisca Karla Kolodija koja je objavljena 1883. godine.

U filmu glume Tom Henks, Sintija Erivo, Luke Evans, Džozef Gordon Levit.

Drugi film, koji je adaptacija ovog Kolodijevog djela režira Giljermo del Toro, a u bioskope stiže u decembru.

“Tri žene”

Još jedan popularan književni predložak, koji je objavljen 2019. godine i koji je preveden i na srpski jezik, biće podloga za nastanak serije “Tri žene”, rađene po romanu Lise Tadeo. Djelo prati živote triju žena - Line, Megi i Sloun.

Glavnu ulogu u ovoj seriji, baziranoj na debitantskom djelu autorke, igra Šajlin Vudli, a u glumačkoj ekipi su i Devanda Vajs, Beti Gilpin, Gabrijel Krivi i Bler Andervud. Serija će premijerno biti emitovana na kanalu “Šoutajm”, a tačan datum premijere još nije poznat.

“Daisy Jones & The Six” + foto

Mini-serija “Daisy Jones & The Six”, čiji datum izlaska još nije objavljen, ali trebalo bi da stigne do kraja ove godine, još je jedno televizijsko ostvarenje koje će biti adaptirano na osnovu književnog djela. Radi se o knjizi autorke Tejlor Dženkins Rid koja je objavljena 2019. godine, a koja prati uspon izmišljenog benda tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. U seriji, čiji autori su Skot Nojštader i Majkl H. Veber, glume Rajli Kijo, Kamila Morone, Sam Klaflin, Suki Voterhaus i drugi.

Serija će biti emitovana na platformi “Amazon prajm”.

“Bijela ptica”  

Grafička novela autorke Rakel Dž. Palasio koja oživljava priču o mladoj Jevrejki Sari, koja tokom Drugog svjetskog rata pokušava da pobjedne iz sela u Francuskoj koje je pod okupacijom nacista, takođe dobija svoju adaptaciju. Sjajnu glumačku postavu čine Gilijan Andrerson, Helen Miren, Arijela Glejzer i Orlando Švert. Film je rađen po scenariju Marka Bombaka i u režiji Marka Forstera, a u bioskope stiže 14. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana