Fotografije Jelene Medić krase bilborde širom BiH: Buđenje obasjalo tmurne gradove

G.S.
Fotografije Jelene Medić krase bilborde širom BiH: Buđenje obasjalo tmurne gradove

BANjALUKA - Izložba smještena na bilborde prva je ovakve vrste u BiH, a umjetnica Jelena Medić naslovom "Budni" i ljudima koje je fotografisala donijela je još jednu vrstu budnosti u gradove i njihove ulice.

Na 116 bilborda, koji su smješteni na ulice 18 gradova i koji su donijeli svjetlost na ulice Banjaluke, Mostara, Trebinja, Zvornika, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle, Doboja, Prijedora, Novog Grada, Brčkog, Modriče, Dervente, Prnjavora, Gradiške, Laktaša, Čelinca i Kotor Varoša, prikazani su portreti i nešto drugačija lica 25 osoba, umjetnika, filozofa i terapeuta.

- Ogromno mi je zadovoljstvo da najavim svoju drugu samostalnu izložbu fotografija. Presrećna sam što je delim s ovih 25 prekrasnih ljudi i pretužna što je jedan od njih završio svoje zemaljsko putovanje, ali znam da je i dalje tu, sa nama, na nekom drugom nivou postojanja. Ovo je naša, a ne moja izložba. Budimo se! Budite se s nama da zajedno rasteramo mrak - navela je Medićeva.

Sama Jelena Medić, prije godinu dana, nakon odbacivanja komercijalnih poslova, zarađena sredstva uložila je u sebe, te počela da piše autobiografski roman. Nakon te odluke, i polaskom na put traganja za istinom, u svom fotografskom studiju počela je da fotografiše ljude koji su, svako na svoj način, u različitim, ličnim, procesima buđenja.

Svi koji su fotografisani, na jedinstven način, ogoljeli su sebe od svojih uloga koje igraju u svijetu i oku kamere prikazali neku drugu stranu.

- Svi smo uvek u nekim ulogama i kostimima i poštujemo određena pravila ponašanja. Daleko smo otišli od svoje autentičnosti, patimo zbog toga i sve se teže snalazimo. Život vuče na pravu stranu, a mi, kao jogunasto magare, prevlačimo na poznatu. Ko bismo mi bili i šta bismo svetu mogli podariti, ako bismo prestali sebe kočiti zbog društveno prihvatljivih normi koje apsolutno nemaju veze s istinskim moralnim vrednostima? - misli su koje su bile podsticaj Medićevoj za stvaranje ovakvog projekta.

Ispred njenog objektiva našli su se: Anja Ilić, Nina Babić, Slađana Zrnić, Tajana Dedić Starović, Tea Jagodić, Zlatan Vidović, Duško Mazalica, Helena Jagi Kosić, Milica Milovanović, Maja Regodić, Nikolina Skenderija Bonet, Marko Nedeljković, Snježana Maksimović, Nataša Perić, Jelena Topić, Sreten Zec, Bojan Mikulić, Lazar Stanišljević, Peđa Gajanović, Borjana Mrđa, Svjetlana Marković, Miljka Brđanin, Marija Šestić, Dijana Josipović i Danijela Karać.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana