Film "Ko to tamo peva’" u bioskopima širom Francuske, srpski klasik obara rekorde

B.P.
Film "Ko to tamo peva’" u bioskopima širom Francuske, srpski klasik obara rekorde

Kultni klasik srpskog filma "Ko to tamo peva’" (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, u produkciji Centar Filma, nakon selekcije u zvaničnom programu ,"Kan klasik" Kanskog filmskog festivala prošle, osvaja bioskope širom Francuske 2021. godine.

Digitalno restaurisana verzija remek-djela proglašenog za najbolji srpski i najbolji jugoslovenski film, na dan otvaranja francuskih bioskopa nakon, prikazan je u 12 bioskopa širom te zemlje.

Kultno ostvarenje obara rekorde kao klasik van engleskog govornog područja sa preko 3000 gledalaca za samo 3 nedelje prikazivanja i nastavlja put osvajanja evropskog auditorijuma sa bukiranih preko 50 bioskopa za naredni period u Francuskoj.

"Ko to tamo peva" je 2020. godine, 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu na kom je osvojio nagradu publike, selektovan u programu "Kan klasik" koji predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala. Pored filma "Ko to tamo peva", u prošlogodišnjem izdanju bili su selektovani i filmovi "Raspoloženi za ljubav" (In the Mood for Love) reditelja Vong Kar-Vaija, "Ulica" (La Strada) Federika Felini-ja, "Accattone" reditelja Pjer Paolo Pazolinija, "Pripremite maramice" (Prépares vos mouchoirs) reditelja Bertrana Blijea i drugi.

Komična, pitoreskna saga "Ko to tamo peva" počinje u pustari, iz koje 1941. godine, dan uoči njemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme "Krstić i sin", za Beograd kreće grupa ljudi. Stari, "rastureni" autobus sa svojim neobičnim putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog svijeta koji će nestati u eksploziji i plamenu.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj komediji reditelja Slobodana Šijana, zapažene uloge ostvarili su doajeni jugoslovenskog glumišta Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Borislav Stjepanović.

"Ponovno prepoznavanje kultnog klasika ispred bioskopskog platna jedne evropske zemlje, pobjeda je Šijanovog dela i srpske kinematografije koja i dalje ume da osvaja različite auditorijume. Filmska umjetnost je moćno oružje koje olakšava upoznavanje i nudi zajednički jezik za nove generacije--izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša, producentkinja i direktorka Centar Film-a.

Film "Ko to tamo peva" digitalno je restauriran u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta "A1 Kinoteka" koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana