Filharmonija svira djela Betovena i Vagnera u Kolarcu

Tanjug
Filharmonija svira djela Betovena i Vagnera u Kolarcu

BEOGRAD - Šef-dirigent Gabrijel Felc zajedno sa Beogradskom filharmonijom najavljuje novi poduhvat 28. februara u Kolarcu kada će Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvesti posljednji Betovenov kvartet op. 135, a potom će orkestar zajedno sa zvijezdama svjetskih operskih kuća izvesti treći čin Vagnerove opere "Zigfrid", najavili su iz Filharmoniji.

Filharmonijsku publiku ponovo očekuje žanrovski izlet jer koncert započinje u sasvim kamernoj atmosferi, sa samo četiri muzičara na sceni.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije koji čine Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković izvešće Betovenovo remek djelo op. 135, jedno od najznačajnih kamernih ostavrenja svih vremena.

"Veza Betovena i Vagnera je jedna od najvažnijih za istoriju muzike, pogotovo ako imamo u vidu da nije moguće razumeti Vagnera, ukoliko ne razumemo Betovena. Ono što je Vagner naučio studirajući partituru ovog kvarteta, u velikoj meri se odrazilo na njegovo dalje stvaralaštvo. Priredićemo putovanje od najpre 4 muzičara na bini do preko stotinu njih u izvođenju "Zigfrida", a oba dela povezuje ista filozofska misao”, rekao Gabrijel Felc.

Šef-dirigent ispunjava obećanja dato u vezi sa izvođenjem operske literature na koncertnom podijumu.

Specijalno za ovu priliku dolaze zvezde svetskih operskih kuća - sopran Elizabet Tajge, mecosopran Karin Lovelijus, tenor Pol Meknamara i bariton Teruhiko Komori.

Vagner se retko izvodi na domaćoj sceni, te je ovo ekskluzivna prilika za publiku da uživa u priči o mladom heroju Zigfridu u ostvarenju koje čini deo čuvene tetralogije "Prsten Nibelunga".

Ogromni orkestarski sastav tipičan za Vagnera podrazumeva pojačanje od devet horni, Vagner-tuba, bas-trube, bas-trombona i tri harfe, a u ovom poduhvatu filharmoničarima se pridružuju i muzičari iz regiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana