Dva spoljna člana napustila Nobelov komitet za književnost

Srna
Dva spoljna člana napustila Nobelov komitet za književnost

STOKHOLM - Nobelov komitet za književnost potvrdio je da su dva spoljna člana napustila ovo tijelo Švedske akademije zbog različitih razloga.

Rojters piše da je članica Gun-Brit Sundstrom kao razlog za podnošenje ostavke navela dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Ona je u obrazloženju istakla da proglašenje Handkea za dobitnika nagrade može protumačiti kao stav da je književnost iznad politike, uz napomenu da ne dijeli takav stav.

Handke se na meti kritika dijela javnosti na Zapadu našao zbog stava da krivicu za ratove na Balkanu tokom devedesetih godina prošlog vijeka ne treba svaljivati na srpsku stranu, kao i zbog toga što je 2006. godine prisustvovao sahrani bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Pisac Kristofer Leandor, koji je takođe podnio ostavku, naglasio je da njegova odluka nema veze sa dodjelom nagrade Handkeu.

On je istakao da "nema ni vremena niti strpljenja da čeka da Komitet završi sa sprovođenjem reformi".

"Akademija i ja imamo različitu percepciju vremena. Godinu dana je predug period u mom životu, a prekratak u životu Akademije", istakao je Leandor.

Akademija stara 223 godine morala je da uvede nove mjere zbog seks skandala u koji je umiješan suprug bivše članice Komiteta, zbog čega je odgođeno uručivanje nagrade za 2018. godinu.

Spoljni članovi angažovani su kako bi pomogli Nobelovom komitetu u izboru kandidata za koje će Akademija glasati.

Akademija je zahvalila na značajnim naporima Sundstromove i Leandora i potvrdila da su njih dvoje napustili Komitet, koji je do danas imao četiri člana Švedske akademije i petoro spoljnih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana