Drugo izdanje smotre “Cinema Parallels” uskoro u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci: Festival filma potreban svima

G.S.
Drugo izdanje smotre “Cinema Parallels” uskoro u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci: Festival filma potreban svima

Filmski festival “Paralele” odnosno “Cinema Parallels” proslaviće drugo izdanje ovog proljeća u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci i trajaće tri dana, a tačan datum i detalji projekcija i pratećeg programa biće poznati uskoro.

Festival je posvećen podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, sa naglaskom na prikazivanju stvarnosti kroz film, u svoj njenoj raznolikosti i oblicima, kroz poseban izbor kustosa međunarodnih i regionalnih savremenih filmova.

- Prošle godine je naš festival, kao i svi drugi kulturni projekti, morao biti odgođen. Prije nekoliko dana, desila nam se slična situacija. Istraživali smo mogućnosti virtuelnog susreta, ali smo ipak odlučili da nastavimo u “stvarnom” svijetu. Sve do sada smo čekali da se ponovo vrate nekadašnja iskustva doživljaja filma - da ponovo imamo pravu publiku i prave slike. Mi vjerujemo da su filmovi tačka susreta i jedan univerzalni jezik, ali ipak imamo na umu činjenicu da su u današnjim okolnostima razgovori i susreti, zapravo, svojevrstan čin otpora - navodi Šipka.

Umjetnička direktorica festivala Adriana Truhijo, podsjeća da paralele, kao zamišljeni krugovi koji okružuju našu planetu u pravcu istok-zapad, povezuju sve tačke sa istom geografskom širinom.

- Na isti način, mi povlačimo paralele kroz dokumentarni, art i eksperimentalni film. Najvažnije pitanje koje nam se nametalo je to da li nam je ovom vremenu zaista potreban filmski festival. Naše društvo je još uvijek daleko od potpunog oporavka, gradu je i dalje potrebna vakcinacija, ljudi prolaze kroz sve i svašta, a virus je još uvijek uveliko prisutan. Naš odgovor je, ipak, bio - da, potreban nam je svima. Ovakva, onakva ili kakva god bila, naša stvarnost mora imati svoj festival  - navela je ona.

Festival je nastao 2019. godine sa osnovnom idejom da kreira i razvije mjesto susreta i razmjene različitih stavova, koji propituju naš svijet. Posvećen je podršci filmskih produkcija iz cijelog svijeta, koje su u stanju da uhvate stvarnost iz različitih uglova i širokog spektra savremenog filma -  i donesu ta djela u Banjaluku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana