Dragana Purković Macan, v.d. dekana Akademije umjetnosti: Bolji uslovi za studente unapređenjem nastave i kadrova

Ilijana Božić
Dragana Purković Macan, v.d. dekana Akademije umjetnosti: Bolji uslovi za studente unapređenjem nastave i kadrova

BANjALUKA - Ova godina je bila jedna od najnepovoljnijih koju pamtimo, jer nismo mogli da izvodimo ni predstave ni koncerte, a izložbe su takođe otežano odvijane. Interakcija umjetnik i publika je jako bitna, a kada nemamo tu povratnu informaciju, nismo sigurni da li smo svoj posao dobro obavili.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" profesorica na katedri za glumu i pozorišnu režiju na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan, koja je imenovana za v.d. dekana ove ustanove.

Naglasila je da su se umjetnici s obzirom na cijelu situaciju na razne načine dovijali i pokušavali da održe taj kontinuitet, kako u pozorišnim umjetnostima, tako i u likovnim.

- Predstave su, kao što znamo, na početku bile onlajn, kasnije je to bilo pred malim brojem publike pa je i taj broj povećan, tako da je godina bila jako teška. Ipak smatram da su umjetnici dali svoj maksimum - kazala je Purković Macan.

Istakla je da je nastava na Akademiji umjetnosti u martu prešla na onlajn održavanje.

- Sigurna sam da to nije umanjilo kvalitet našeg rada te da su studenti dobili ono što im je bilo potrebno, a to je znanje. Nažalost, manje je bilo prakse, ali svi profesori i studenti su se trudili da poštuju sve što treba. Ispiti su održavani uživo, što je pozitivno, jer smo uspjeli na kraju semestra da se vidimo sa studentima i da sumiramo sve ono što je urađeno do sada - navela je Purković Macan.

Naglasila je da će nastojati da nastavi tamo gdje je stala bivši dekan prof. dr Sanda Dodik, koja je prema njenim riječima izuzetno obavljala svoj posao.

- Želimo da idemo na unapređenje nastave i kadrova i da radimo na boljim uslovima za naše studente. Radiću u korist kompletne akademske zajednice - objasnila je Purković Macan.

Dodala je da akademija svoje redovne aktivnosti, kao što su godišnji koncerti, "Dani Vlade Miloševića" te godišnja izložba nije mogla da održi u punom kapacitetu.

- Nismo imali javna izvođenja i otvaranja izložbe. Međutim, sve je to ipak obilježeno. "Dani Vlade Miloševića" će u kontinuitetu biti održani i ove godine. Ova manifestacije je planirana za novembar, jer nije mogla da bude organizovana u aprilu, kad se inače obilježava. Program će trajati više dana, o čemu će publika biti obaviještena na vrijeme - obrazložila je Purković Macan.

Ispričala je da se nastava na Akademiji umjetnosti još odvija uživo te da uspijevaju da poštuju sve epidemiološke mjere.

- Nama je jako važna komunikacija između profesora i studenta, pogotovo što je veći dio nastave praktičan. Tako recimo na muzičkom odsjeku imamo individualnu nastavu - rekla je Purković Macan.

Dodala je da se nada da će nastava i dalje biti održavana na ovaj način, jer bi to mnogo značilo i studentima i profesorima.

Scenografija

Dragana Purković Macan, koja je i scenograf u Narodnom pozorištu Republike Srpske, istakla je da nakon premijere predstave "Zlatno doba" u Narodnom pozorištu RS, trenutno radi na predstavi "Skupština" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

- Takođe pripremamo se da nastavimo rad na predstavi "Stranci u noći" u Narodnom pozorištu RS - kazala je Purković Macan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana