Dodijeljena treća nagrada “Zlatna sova”

Srna
Dodijeljena treća nagrada “Zlatna sova”

U Andrićgradu danas je uručena treća nagrada “Zlatna sova” autoru Branku Jovičiću iz Broda za roman “Davno ispričane priče”, koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Autor treće nagrade rekao je novinarima da je radnja romana Drugi svjetski rat i da je knjiga bazirana na psihologiji čovjeka u ratu.

- Ideja je nastala prije deset godina razmišljajući zašto čovjek ide u rat i zašto ubija. Tad sam shvatio da nemam dovoljno iskustva i ideja je sazrijevala do sada - istakao je Jovičić.

On je naglasio da mu nagrada mnogo znači, da ga motiviše i da planira da se takmiči i sljedećih godina.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić rekao je da su prva i druga nagrada, kao i nagrada “Zlatna sovica” uručene u Beogradu.

- Promocija ovih djela je do sada bila na Banjalučkom sajmu knjiga, a ove godine zbog pandemije virusa korona knjige će biti izložene u našim knjižarama do 21. septembra i sva djela će biti na popustu od 20 do 70 odsto - napomenuo je Đenić.

On je naveo da je nagrada za prvo mjesto knjiga štampana u tiraž od 300 primjeraka i 5.000 KM, drugo mjesto je 3.000 KM, a treće 1.000 KM.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je da je konkurs okupio sve pisce koji stvaraju na srpskom jeziku sa svih kontinenata.

- Sad imamo oko 30 rukopisa svake godine. Ovaj konkurs je različit od ostalih jer se na našim prostorima nagrađuju djela za objavljene romane, a kod nas su nagrade za neobjavljen roman - istakao je Kerleta.

Prva nagrada na konkursu pripala je Radisavu Miliću iz Smedereva za roman “U krugu”, druga nagrada za roman “Čak i u Huenti”, autora Nadežde Purić Jovanović iz Beograda, dok je dobitnik “Zlatne sovice” Vera Priljev iz Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana