"Dobričin prsten" uručen Mirjani Karanović

Agencije
"Dobričin prsten" uručen Mirjani Karanović

BEOGRAD - Nagrada za glumu "Dobričin prsten" za 2019. godinu uručena je u glumici Mirjani Karanović poslije predstave "Mamu mu... ko je prvi počeo" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Plaketu su joj uručili bivši dobitnici Predrag Miki Manojlović i Jasna Đuričić, a publika je pozdravila Mirjanu Karanović dugačkim aplauzom.

Karanović je rekla da je kao dete željela da bude posebna, da je kao i njena majka željela da bude bolja i da je gluma to što je čitavog života držalo i da zna da je zbog glume bolja. 

"To su svi ti likovi koje sam odigrala koji su me nečemu naučili i negde vodili, svi ljudi sa kojima sam radila, moji partneri, reditelji, koji su testirali moju ljudskost i terali me da ispitujem sebe", rekla je Karanović.

Ona je istakla kako se trudi da bude istinita na sceni, jer je scena njeno mesto, na kojem je ona "kraljica", dok u životu to često nije. 

Istakla je da ima planove i da treba još da zasluži i opravda nagradu za životno delo.

U odluci žirija, koju je pročitala predsjednica Vida Ognjanović, navodi se da su impozantni glumački opus Mirjane Karanović na sceni i na velikim i malim ekranima, uz desetine domaćih i stranih nagrada i priznanja, "odavno nadrasli svako prigodno slovo".

Kako se navodi, Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost igre, zatim raskošno izražajno bogatstvo i "vazda zaigrana Mirinska smelost kreativnog vršljanja po žanrovima, dramskim vrstama i stilu".

Ona je, kako se navodi, "bez uzmaka siloviti autoritet u osvajanju gledališta", te da je njena prva uloga najavila glumicu kojoj se mora vjerovati. 

"Nju je zanimalo široko polje igre čija joj širina dozvoljava da ne reciklira i ponavlja svoja već oprobana i dobro prihvaćena rešenja. Zato je vazda bila prva i uspešna u osvajanju hrabrijih pozorišnih oblika, drugačijeg načina igre, slobodnijih ideja i nepredvidivih ritmova i mešanja dokumentarnog i izmišljenog", navodi se u obrazloženju. 

Odigrane uloge Mirjane Karanović su "daleko od toga da budu blago šatirani autoportreti iste glumice", već je to "velika kolona do suprotnosti različitih žena, od nepismene seljanke Petrije do antičke heroine Fedre, od namučene krojačice Sene, do razmetljive, pomodne rodoljubice Zelenićke, od sluđene Živke Ministarke do eruditne esejistkinje Isidore Sekulić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana