“Doba viteštva” u kamenoj kući na Kastelu

D. K.
“Doba viteštva” u kamenoj kući na Kastelu

Banjaluka - Izložba “Doba viteštva - oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika” otvorena je u Kamenoj kući na Kastelu. Izložba je priređena u okviru Međunarodnog viteškog festivala “Kastrum 2019”, a prikazuje eksponate iz razdoblja od 11. do 16. vijeka, koji se čuvaju u fundusu Muzeja Republike Srpske. Autor izložbe je mr Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju RS.

- Izložbu “Doba viteštva” do sada je vidjelo više hiljada posjetilaca širom Republike Srpske, u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru i Trebinju. U svim gradovima publika je pokazala veliko interesovanje za eksponate viteškog perioda, mačeve, lovačka i bojna koplja, buzdovane i bojne sjekire, a u Kamenoj kući posjetioci mogu da vide i primjerak verižnog oklopa iz 14. vijeka - naveli su iz Muzeja RS i dodali da je posebno rijedak eksponat jednoručni mač iz Kozarske Dubice, pronađen u rijeci Uni, za koji se smatra da je pripadao članu viteških redova templara ili hospitalaca, čiji je Dubica bila posjed od 13. do 16. vijeka.

Pored ove izložbe, otvorena je i izložba filmskih kostima “Nemanjići - rađanje kraljevine”. Autor izložbe Petar Đinović, urednik galerije Radio-televizije Srbije, rekao je da je postavka urađena na osnovu istorijske građe i dodao da je cilj ovog poduhvata upoznati ljude, naročito mlade, sa periodom Nemanjića.

- Ovo je drugi put da otvaramo izložbu u Banjaluci. Cilj ove izložbe je da se period Nemanjića približi mladim ljudima zato što je to biblijsko vrijeme srpskog naroda - kazao je Đinović.

Osim kostima, koji su korišćeni na snimanju serije “Nemanjići - rađanje kraljevine, u postavku su uključeni i drugi eksponati - mačevi, štitovi, lukovi i strijele.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana