Dirljiv pomen Nebojši Glogovcu

Danko Kuzmanović
Dirljiv pomen Nebojši Glogovcu

Banjaluka - Programom “Sećanje na Nebojšu Glogovca” Jugoslovensko dramsko pozorište i Udruženje dramskih umetnika Srbije obilježilo je, u Beogradu, godinu dana od smrti ovog velikana srpskog glumišta.

Dirljiv pomen održan je u prisustvu njegove rodbine, prijatelja, kolega i poštovalaca.

Doajen našeg glumišta preminuo je 9. februara prošle godine u 49. godini.

Na sceni JDP-a Glogovčeva kćerka Sunčica i sin Gavrilo primili su priznanja “Dobričin prsten” i “Miloš Žutić”, kojima je Udruženje dramskih umetnika posthumno nagradilo Nebojšu Glogovca.

Djeci preminulog glumca nagrade je uručio Vojislav Brajović, predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

- Sudbina je htela da ova vredna priznanja Nebojša Glogovac ne može da primi. Prošlo je godinu dana od kada Nebojša nije sa nama, ali mi, njegove kolege, porodica i prijatelji znamo da je tu. On će na ovoj sceni biti zauvek. Zauvek će ostati u srcima svojih prijatelja i porodice, ali i svih koji su imali prilike da ga gledaju na pozorišnoj sceni - kazao je Brajović i dodao da je Glogovac svojim ulogama ostavio neizbrisiv trag i dao nemjerljiv doprinos našoj umjetnosti i kulturi.

Na sceni “Ljuba Tadić” troje glumaca, Milica Gojković, Joakim Tasić i Miodrag Dragičević, govorili su Nebojšine misli izrečene u raznim prilikama u novinskim i televizijskim intervjuima.

Podsjetili su se prisutni i na glumačke domete Glogovca kroz razne video-inserte, ali i kroz kratak film u režiji Radivoja Andrića.

Gorčin Stojanović, umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta i poznati reditelj, rekao je da nikome nije potreban datum za sjećanje na Nebojšu Glogovca jer se on svakodnevno pominje.

- U našim i regionalnim pozorištima, među televizijskim i filmskim ekipama, na ulici i u prodavnicama svakodnevno se pominje Nebojša - istakao je Stojanović.

Reditelj je rekao da ljepota duše Nebojše Glogovca sada, godinu dana nakon njegove smrti, još više izbija na vidjelo, a bila je očevidna i dok je Nebojša bio živ.

Nebojša Glogovac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, od kojih su najpoznatije u ostvarenjima “Kad porastem biću Kengur”, “Porodično blago”, “Nebeska udica”, “Klopka” i “Hadersfild”.

- Svaki čovek koji se usudi da misli ima Hamleta u sebi - govorio je Nebojša Glogovac.

Pomenutu rečenicu kazao je govoreći o svojoj naslovnoj roli u predstavi “Hamlet”, koju je po čuvenom Šekspirovom djelu režirao Aleksandar Popovski, a koja je premijerno izvedena 17. septembra 2016. godine. Predstava je bila izvrsna, Hamlet u zrelim godinama maestralan, postavka Popovskog umjetnički snažna i aktuelna. Za tu je rolu dobio i prestižnu nagradu “Miloš Žutić”.

Petočlani žiri je u obrazloženju istakao: “U slučaju ove sasvim originalno zamišljene i ostvarene uloge žiri je zaključio da je glumačko postignuće Nebojše Glogovca izuzetno i kao individualan umetnički čin i kao temelj celine predstave. Svesno potčinjavanje zadatku i istovremeno samosvojnost duboko proživljene i celinom svoga glumačkoga bića otelotvorene sudbine princa Hamleta, najviši nivo glumačke tehnike i zaigranost do samozaborava krase igru Nebojše Glogovca (i) u ovoj ulozi i čine je ne samo vrhunskim glumačkim rezultatom, već i neizrecivim iskustvom za gledaoca. A neizrecivo se ne može zaboraviti.”

Monografija

Predstavljena je i monografija “Nebojša Glogovac” autorke Tatjane Nježić. Autorka je rekla da je monografija još jedan pogled u dubinu, u promišljenost, ljudskost, toplinu, a u isto vrijeme i u dostojanstvenost i nevjerovatnu čvrstinu ovog velikana srpskog glumišta. Monografiju, koja je luksuzno opremljena na 245 strana, sa više od 100 fotografija, izdalo je Udruženje dramskih umetnika Srbije, Vulkan izdavaštvo i Biblioteka grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana