Di­rek­to­ri­ca MSURS Sa­ri­ta Vuj­ko­vić za "Glas Srp­ske": Bez ula­ga­nja u pro­duk­ci­ju ne­ma umjet­no­sti i kul­tu­re

Milanka Mitrić
Di­rek­to­ri­ca MSURS Sa­ri­ta Vuj­ko­vić za "Glas Srp­ske": Bez ula­ga­nja u pro­duk­ci­ju ne­ma umjet­no­sti i kul­tu­re

Kri­ti­ka je po­lje ko­je kao i svi dru­gi vi­do­vi kul­tu­re do­ži­vlja­va­ju pro­mje­ne, tač­no je da nam ne­do­sta­je i da se ne is­po­lja­va na pra­vi na­čin, po­seb­no na onaj ko­ji bi pod­sti­cao raz­voj umjet­no­sti.

Raz­voj kri­ti­ke bi sa­svim si­gur­no pod­stak­nu­lo ula­ga­nje u umjet­nič­ku pro­duk­ci­ju, jer je ne­do­sta­tak ova­kve po­dr­ške pri­mje­tan u svim seg­men­ti­ma kul­tu­re. Bez ula­ga­nja u umjet­nič­ku pro­duk­ci­ju ne­ma­mo umjet­no­sti i kul­tu­re na na­šim pro­sto­ri­ma, a sa­mim tim ni kri­ti­ke ko­ja bi je mo­ra­la pra­ti­ti.

Ka­za­la je ovo u raz­go­vo­ru za "Glas Srp­ske" isto­ri­čar­ka umjet­no­sti i di­rek­to­ri­ca Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti Re­pu­bli­ke Srp­ske Sa­ri­ta Vuj­ko­vić, ko­ja se osvr­nu­la na sta­nje kul­tu­re i umjet­nič­ke kri­ti­ke u Re­pu­bli­ci Srp­skoj, te na uspje­šno re­a­li­zo­va­ne pro­jek­te Mu­ze­ja sa­vre­me­ne umjet­no­sti RS i bu­du­će pla­no­ve.

- Ne­do­sta­tak sred­sta­va u umjet­nič­koj pro­duk­ci­ji kod nas je to­li­ko alar­man­tan da je neo­p­hod­no da se što pri­je de­se ne­ke pro­mje­ne i po­kre­nu fi­nan­sij­ska ula­ga­nja ko­ja bi pr­ven­stve­no bi­la na­mi­je­nje­na stva­ra­o­ci­ma - po­je­din­ci­ma, di­rekt­nim ak­te­ri­ma ko­ji či­ne kul­tur­nu sce­nu.

GLAS: Ka­da se osvr­ne­te na go­di­nu ko­ja je iza nas, šta bi­ste iz­dvo­ji­li i na šta ste naj­po­no­sni­ji?

VUJ­KO­VIĆ: Pro­te­kla go­di­na je za Mu­zej sa­vre­me­ne umjet­no­sti Re­pu­bli­ke Srp­ske bi­la ve­o­ma uspje­šna i di­na­mič­na. Za­i­sta smo ja­ko po­no­sni na ra­zno­vr­sne sa­dr­ža­je ko­je smo re­a­li­zo­va­li, po­seb­no na ostva­re­ne sa­rad­nje sa am­ba­sa­da­ma, me­đu­na­rod­nim kul­tur­nim cen­tri­ma i or­ga­ni­za­ci­ja­ma sa ko­ji­ma smo re­a­li­zo­va­li do­sta za­htjev­ne pro­gra­me. Me­đu iz­lo­žba­ma ko­je smo or­ga­ni­zo­va­li pro­šle go­di­ne iz­dvo­ji­la bih iz­lo­žbu "Per­cep­ci­je - Cvi­jet je naj­ljep­ši kad je ne­u­bran" na ko­joj su bi­la iz­lo­že­na dje­la naj­zna­čaj­ni­jih bri­tan­skih umjet­ni­ca iz ko­lek­ci­je Bri­tan­skog sa­vje­ta sa dje­li­ma že­na iz ko­lek­ci­je na­šeg mu­ze­ja. Iz­lo­žbu je pra­tio i ve­o­ma di­na­mi­čan pra­te­ći pro­gram sa pre­da­va­nji­ma, struč­nim vo­đe­nji­ma kao i dru­gim za­ni­mlji­vim sa­dr­ža­ji­ma sa ko­ji­ma smo po­ku­ša­li ani­mi­ra­ti pu­bli­ku, ali i uklju­či­ti dru­ge umjet­ni­ke sa že­ljom da po­sta­nu dio ovog za­ni­mlji­vog pro­gra­ma. Ova iz­lo­žba je po­seb­na i po to­me što je pro­šle go­di­ne pred­sta­vlje­na na Ge­ne­ral­noj kon­fe­ren­ci­ji ICOM-a ko­ja je odr­ža­na u ja­pan­skom gra­du Kjo­to.

GLAS: To­kom pro­te­kle go­di­ne re­a­li­zo­van je i pro­jek­ta "Mu­ze­ji u po­kre­tu". Ko­li­ko je va­žno ši­re­nje umjet­no­sti na ta­kav na­čin i ka­ko to još do­dat­no mo­že da se po­bolj­ša?

VUJ­KO­VIĆ: Pro­je­kat "Mu­ze­ji u po­kre­tu" re­a­li­zo­va­li smo u sa­rad­nji sa Ze­malj­skim mu­ze­jom, a nje­gov cilj je bio pred­sta­vi­ti na­še mu­ze­je i kul­tur­nu ba­šti­nu ko­ju ču­va­mo, dje­ci i mla­di­ma ko­ji ri­jet­ko do­la­ze u na­še mu­ze­je ili u nji­ma ni­ka­da ni­su bi­li. Ri­ječ je o pro­jek­tu ko­ji je ob­u­hva­tio 28 op­šti­na na pro­sto­ru Re­pu­bli­ke Srp­ske i Fe­de­ra­ci­je BiH, a sa­dr­ža­vao je broj­ne ra­di­o­ni­ce, kvi­zo­ve i za­ni­mlji­ve sa­dr­ža­je ko­je su osmi­sli­li ku­sto­si na­ših mu­ze­ja. Pro­je­kat je re­a­li­zo­van u okvi­ru pro­gra­ma "Di­ja­log za bu­duć­nost", a po­dr­žan je od stra­ne UNE­SKO-a. Re­zul­ta­ti ko­je smo ostva­ri­li go­vo­re nam o to­me da je neo­p­hod­no da mu­zej­ski pro­gra­mi ima­ju ova­ko de­cen­tra­li­zo­ve­ne sa­dr­ža­je ko­ji po­ma­žu raz­vo­ju pu­bli­ke i ši­re­nju kul­tu­re u mje­sti­ma u ko­ji­ma se do sa­da na­ši pro­gra­mi ni­su pra­ti­li. Du­go­roč­no gle­da­no, ve­o­ma je va­žno da osmi­šlja­va­mo pro­gra­me na­mi­je­nje­ne mla­di­ma, jer su mla­di na­ša no­va pu­bli­ka sa ko­ji­ma se gra­di na­ša bu­duć­nost.

GLAS: U pla­nu je re­kon­struk­ci­ja Mu­ze­ja, i taj pro­je­kat je ne­dav­no pred­sta­vljen jav­no­sti. Mo­že­te li da nam ka­že­te ne­što vi­še o to­me?

GLAS: Na ide­ji re­kon­struk­ci­je mu­ze­ja ra­di­mo već ne­ko­li­ko go­di­na, a upra­vo je za­vr­šen i glav­ni gra­đe­vin­sko-ar­hi­tek­ton­ski pro­je­kat ko­ji ob­u­hva­ta ne­ko­li­ko fa­za re­kon­struk­ci­je ci­je­le mu­zej­ske zgra­de. Za­hva­lju­ju­ći fi­nan­sij­skim sred­stvi­ma Vla­de Re­pu­bli­ke Srp­ske i Am­ba­sa­dor­skom fon­du ame­rič­ke am­ba­sa­de, ko­ja smo do­bi­li pro­šle go­di­ne, u mo­guć­no­sti smo da ove go­di­ne re­a­li­zu­je­mo pr­vu fa­zu re­kon­struk­ci­je Mu­ze­ja ko­ja pod­ra­zu­mi­je­va re­kon­struk­ci­ju kro­va. Ova re­kon­struk­ci­ja će nam omo­gu­ći­ti uvo­đe­nje no­vih sa­dr­ža­ja, otva­ra­nje art bi­bli­o­te­ke i či­ta­o­ni­ce, ko­ja će bi­ti okre­nu­ta stu­den­ti­ma i svi­ma oni­ma ko­ji že­le da se ba­ve is­tra­ži­va­nji­ma ili da pro­ši­re svo­ja zna­nja iz umjet­no­sti.

GLAS: Šta će još pro­je­kat da ob­u­hva­ti?

VUJ­KO­VIĆ: Pro­je­kat će omo­gu­ći­ti i iz­grad­nju lif­ta za pu­bli­ku, ko­ji će po­ve­za­ti sprat i pri­ze­mlje zgra­de, omo­gu­ći­ti pot­pu­nu pri­stu­pač­nost i no­vo funk­ci­o­nal­ni­je ko­ri­šće­nje pro­sto­ra. Na­dam se da će nam bu­duć­nost omo­gu­ći­ti i re­a­li­za­ci­ju osta­lih fa­za ko­je te­že pot­pu­noj ob­no­vi i mo­der­ni­za­ci­ji zgra­de, što bi nam omo­gu­ći­lo u sva­kom smi­slu da po­sta­ne­mo vo­de­ća in­sti­tu­ci­ja za sa­vre­me­nu umjet­nost i li­der u re­gi­o­nu ka­da je na­ša oblast kul­tu­re u pi­ta­nju.

GLAS: Sma­tra­te li da je tre­nut­no, sa svim što nu­di, MSURS na jed­noj iz­u­zet­no do­broj i ci­je­nje­noj po­zi­ci­ji u dr­ža­vi i re­gi­o­nu?

Mu­zej sa­vre­me­ne umjet­no­sti Re­pu­bli­ke Srp­ske je in­sti­tu­ci­ja ko­ja ima ja­snu stra­te­gi­ju svog na­pret­ka i raz­vo­ja, zbog če­ga su re­zul­ta­ti na­ših du­go­roč­nih te­žnji već u od­re­đe­noj mje­ri vi­dlji­vi.

GLAS: Sma­tra­te li da je Ba­nja­lu­ka mje­sto ko­je iz go­di­ne u go­di­nu ima šta da po­nu­di pu­bli­ci ko­ja vo­li, ci­je­ni i po­štu­je umjet­nost, i da tek tre­ba da ra­ste i po­bolj­ša svoj po­lo­žaj? I na ko­ji na­čin bi kul­tur­ni ži­vot u gra­du i dr­ža­vi uop­šte mo­gao da bu­de bo­lji i kva­li­tet­ni­ji?

VUJ­KO­VIĆ: Mi­šlje­nja sam da je kul­tu­ra pro­ces ko­ji se kon­ti­nu­i­ra­no raz­vi­ja i da Ba­nja­lu­ka već du­že vri­je­me raz­vi­ja svoj kul­tur­ni na­pre­dak. Svje­do­ci smo zna­čaj­nih ostva­re­nja ko­ja su se de­si­la u pro­te­klom pe­ri­o­du, po­seb­no bih iz­dvo­ji­la apli­ka­ci­ju za Evrop­sku pre­sto­ni­cu kul­tu­re, vje­ru­jem da nas je ta ide­ja sve po­mje­ri­la i na­met­nu­la pra­vac ne­kog no­vog raz­vo­ja. Na­dam se da će se ta no­va ener­gi­ja ko­ja se is­po­lji­la raz­vi­ja­ti i da će je pra­ti­ti in­fra­struk­tur­ne raz­voj­ne po­tre­be, iz­grad­nja no­vih obje­ka­ta za po­tre­be kul­tu­re i re­kon­struk­ci­ja po­sto­je­ćih, su osnov­ne, pre­sud­ne i neo­p­hod­ne ka­da je raz­voj kul­tu­re na na­šim pro­sto­ri­ma u pi­ta­nju. Vje­ru­jem da će ova­kva ula­ga­nja na pra­vi na­čin omo­gu­ći­ti raz­voj kul­tu­re ko­ja op­sta­je, ko­ja se raz­vi­ja i ko­ja da­je iz­u­zet­ne re­zul­ta­te.

BA­NjA­LUČ­KI JE­SE­NjI SA­LON

To­kom pro­šle go­di­ne pred­sta­vi­li ste se jav­no­sti sa dje­lom "Ba­nja­luč­ki je­se­nji sa­lon". Šta se ra­di na tom po­lju, po­sto­ji li još ne­što na če­mu tre­nut­no ra­di­te ili ne­što če­mu pla­ni­ra­te vi­še da se po­sve­ti­te?

VUJ­KO­VIĆ: Is­tra­ži­va­nje i pro­u­ča­va­nje ba­nja­luč­kog Je­se­njeg sa­lo­na omo­gu­ći­lo mi je da pro­u­čim ma­ni­fe­sta­ci­je ko­je su na­sta­ja­le i ko­je su se raz­vi­ja­le to­kom ra­ni­jih de­ce­ni­ja, ova zna­nja su mi iz­u­zet­no ko­ri­sna i za pro­u­ča­va­nje da­na­šnje sa­vre­me­ne umjet­no­sti i nje­no po­zi­ci­o­ni­ra­nje u okvi­ru ova­kvih bi­je­nal­nih ma­ni­fe­sta­ci­ja. Tre­nut­no se ba­vim re­a­li­za­ci­jom jed­nog ve­li­kog i va­žnog bi­je­na­la u Sr­bi­ji, gdje sam iza­bra­na za se­lek­to­ra, ali o to­me će­mo u na­red­nom pe­ri­o­du vi­še go­vo­ri­ti jer nam re­a­li­za­ci­ja ove iz­lo­žbe tek pred­sto­ji, si­gur­na sam da će ono bi­ti ve­o­ma va­žno i za po­zi­ci­ju na­ših umjet­ni­ka i na­šeg mu­ze­ja ka­da je re­gi­on u pi­ta­nju. Ono što mo­že iza­ći kao re­zul­tat ra­da na ovom pro­jek­tu je i mo­guć­nost ob­na­vlja­nja bi­je­na­la sa­vre­me­ne umjet­no­sti u Ba­nja­lu­ci, ko­je mo­že bi­ti re­a­li­zo­va­no na na­čin ka­kav je bio ne­ka­da­šnji ba­nja­luč­ki Je­se­nji sa­lon, u smi­slu nje­go­ve po­zi­ci­je i zna­ča­ja. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana