Direktor FCS u Kanu: Povećaćemo vidljivost srpskog filma

Tanjug
Foto: Agencije

KAN- Novo izdanje Kanskog filmskog festivala, 75. po redu, počelo je juče i trajaće do 28. maja 2022. godine, a Delegacija Filmskog centra Srbije je, baš kao i svake godine, prisutna na ovoj filmskoj manifestaciji od izuzetnog značaja.

"Filmski centar je deo Kanskog marketa koji predstavlja najvažniji sajam kinematografije u toku godine", u izjavi sajt FCS-a rekao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

"Market u Kanu je čvorište i polazna (ponekad i završna) tačka fondovskih, strukovnih, državnih i filmskih projekata, sporazuma ili ugovora. Mesto koje se ne može izbeći ako želite da budete na velikoj sceni, ponekad kao učesnik, a ponekad samo da bi razumeli i pratili razvoj i trendove industrije na svim nivoima. Naša mala delegacija radi na velikom broju različitih izazova koji bi trebalo da donesu boljitak našoj kinematografiji" rekao je Matić.

U toku Kanskog marketa biće finalizovani i pregovori o učešću srpskih filmova u programu "U fokusu", ali i servisne usluge na dva veoma prestižna filmska festivala sa kojima se pregovara već dve godine. Sve to će, kaže Matić, povećati vidljivost naše kinematografije u delovima sveta gde do sada nismo bili toliko prisutni i vidljivi.

Direktor Filmskog centra Srbije dodaje da će delegacija FCS učestvovati na godišnjem skupu Evropskih filmskih fondova (EFAD) i Evropske filmske Akademije (EFA), kao i na partnerskim regionalnim fondovima poput See Cinema Network i React.

"Važni sastanci nas očekuju i sa direktorima regionalnih fondova o usklađivanju pravila o sinhronizaciji kalendara manjinskih koprodukcija. Unapred je dogovoreno više od 30 sastanaka sa zainteresovanim producentima i ekspertima iz svih delova sveta. Dogovoreni su sastanci na najvišem nivou kinematografske saradnje, i to sa predstavnicima Južne Koreje, Turske, Francuske, Italije i Velike Britanije" rekao je Matić.

Svoju svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Kanu, u selekciji "Petnaest dana autora", imaće i jedan film koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

U pitanju je drama "Brana" u režiji libanskog reditelja Alija Žerija, film čiji je srpski koproducent filmska kuća Trilema Films.

"Veliko je zadovoljstvo istaći da će Srbija ponovo imati jedan film u zvaničnom programu Kana. Ovoga puta to je manjinska koprodukcija sa Francuskom, Senegalom, Nemačkom i Kanadom. Brana će svoju svetsku premijeru imati 24. maja u 17 časova po lokanom vremenu" rekao je Matić. Najspektakularnija filmska smotra na svetu se ove godine vraća se u punom sjaju, sa brojnom publikom i slavnim gostima koji će od 17. do 28. maja šetati čuvenom Kroazetom.

Na ovogodišnjem Kanskom festivalu u trci za "Zlatnu palmu" su novi filmovi Dejvida Kronenberga, braće Darden, Džejmsa Greja, Park Čan-vuka, Kler Deniz, Kristijana Munđijua, Kirila Srebrenikova, Jiržija Skolimovskog...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana