“Destilovano lice” Milovana Markovića u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Milanka Mitrić
“Destilovano lice” Milovana Markovića u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

BANjALUKA - Retrospektivna izložba beogradskog umjetnika Milovana Destila Markovića “Destilovano lice - Radovi 1980-2020” biće otvorena večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

- Izložba u Banjaluci obuhvatiće četiri dinamične stvaralačke decenije ovog umjetnika, jednog od najznačajnijih protagonista beogradske umjetničke scene osamdesetih godina i najmlađeg dobitnika “Politikine nagrade” za slikarstvo - naznačili su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske o postavki, koja će biti otvorena u 19 časova.

Kustos postavke je Miroljub Mima Marjanović, koji je istoričar umjetnosti i urednik “SEEcult.org” portala.

Barkodirane slike, Transfigurativni radovi, Euharistija, Prototipi i Portreti sa 40 monumentalnih radova i ambijentalnih cjelina izvedenih u različitim kombinovanim tehnikama biće obuhvaćeni ovom izložbom.

- Šifrovani jezik bar-kodova, kao osnovni jezički kod tržišno-ekonomskog sistema neoliberalnog kapitalizma, Marković preuzima kao temeljni jezički kôd vlastitog slikarstva. Bar-kodovi, koji se ukazuju u zavodljivim kolorističkim interpretacijama, nisu apstraktna, prazna semantička polja, već vizuelna polja krcata šifrovanim sadržajima i značenjima i predstavljaju umjetnikovo snažno kritički intonirano svjedočanstvo i tumačenje savremenog svijeta - dodaju iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Prije izložbe u Banjaluci, beogradskoj publici predstavljena je izložba “Barkodirana slika”, koja je otvorena u Kulturnom centru Beograda. Postavke su plod zajedničke saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Kulturnog centra Beograda i Portala za kulturu jugoistočne Evrope “SEEcult.org”.

Reprezentativna monografija posvećena opusu Milovana Markovića pratiće ovu izložbu. Autori tekstova su Miroljub Mima Marjanović, Danijela Purešević, Boris Buden, Benedikt Štegmajer i Bojana Pejić.

Izložba će biti otvorena do 25. februara sljedeće godine.

 

IZ BIOGRAFIJE

 

Marković je jedna od ključnih figura beogradske umjetničke scene osamdesetih. Studirao je na beogradskoj Likovnoj akademiji, gdje je pokrenuo otvaranje kluba “Akademija”. Zajedno sa Vlastom Mikićem 1982. godine osniva grupu “Žestoki”. Prelomna godina u njegovom životu bila je 1986, kada dobija uglednu “Politikinu nagradu” za slikarstvo, izlaže na Venecijanskom bijenalu i seli se u Berlin, gdje i danas živi.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u svijetu, među kojima su: 42. Venecijansko bijenale, “Aperto”, 4. Istanbulsko bijenale; 46. Venecijansko bijenale.

Njegovi radovi nalaze se u muzejima u Berlinu, Kumamotu, Beogradu, Diseldorfu, Lođu, Duizburgu, Gracu, Prijepolju i u brojnim privatnim kolekcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana