Decenija od nastanka “Vikipedije” na srpskom jeziku

Agencije
Decenija od nastanka “Vikipedije” na srpskom jeziku

Beograd - Najveća enciklopedija na srpskom jeziku, “Vikipedija”, na današnji dan slavi prvu deceniju postojanja, prenose agencije.

Za deset godina, na “Vikipediju” na srpskom jeziku registrivalo se više od 100.000 korisnika, koji su svojim člancima doprinijeli ljudskom znanju.

“Vikipedija” na srpskom jeziku do danas broji više od 180.000 napisanih članaka, a kada bi se stvorila mogućnost da taj onlajn sadržaj ode u štampu, imao bi 45 tomova i bio bi najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku.

Od 284 jezičke verzije, “Vikipedija” na srpskom nalazi se na 29. mjestu po veličini.

“Vikipedija” je ponekad bila osporavana kao legitimni izvor informacija, ali se njen značaj ogleda u činjenici da samo u Srbiji ima više od 17 miliona pregleda na mjesečnom nivou, a prema podacima “Aleksa renkinga”, sedmi je po posećenosti sajt u Srbiji.

“Vebfest” festival, najveći te vrste u ovom dijelu Evrope, 2009. godine ukazao je čast da “Vikipedija” na srpskom bude nosilac titule najboljeg edukativnog sajta za tu godinu.

“Vikipedija” je u cilju širenja slobodnog znanja uspostavila saradnju i sa galerijama, bibliotekama, arhivama i muzejima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana