“Dani Vlade Miloševića” završeni koncertom studenata Akademije umjetnosti: Dvije decenije čuvaju djela banjalučkog velikana

Ilijana Božić
“Dani Vlade Miloševića” završeni koncertom studenata Akademije umjetnosti: Dvije decenije čuvaju djela banjalučkog velikana

BANjALUKA - Koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci zatvoreno je 20. izdanje manifestacije “Dani Vlade Miloševića”, posvećeno velikom kompozitoru, etnomuzikologu i pedagogu Vladi Miloševiću, koji je rođen prije 120 godina.

Najbolji studenti instrumentalnih katedri Studijskog programa muzičke umjetnosti, u utorak naveče, izvodeći neke od najljepših kompozicija, zatvorili su program u Banskom dvoru u Banjaluci. Publika je imala priliku da uživa u kompozicijama koje su integralni dio obrazovnog procesa na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

“Dani Vlade Miloševića” ove godine održani su pod sloganom “Uprkos svemu”, a prema riječima profesora na Akademiji umjetnosti Saše Pavlovića, organizatori su se sjajno izborili sa preprekama i uprkos pandemiji uspjeli da održe i umjetnički dio programa. 

- Program je bio veoma bogat, bilo je 14 različitih sadržaja realizovanih u periodu od samo 10 dana. Naši studenti su u utorak naveče održali koncert kojim su zatvorili manifestaciju, a koncert je bio veličanstven i prebogat tačkama. Bilo je mnogo numera, mnogo više nego što je uobičajeno za koncert, ali to je zato što su se svi muzičari poželeli nastupa, pa smo im dali više prostora - istakao je Pavlović.

On je za “Glas Srpske” naglasio da je na manifestaciji dominirala muzika, te da je u okviru programa bio zastupljen i Odsjek dramske umjetnosti, koji je publici priredio predstave u čast velikog banjalučkog kompozitora.

- Novina je edukativno-muzička manifestacija, odnosno predstava “Čika Vlado”, koja je izvedena pred učenicima Muzičke škole “Vlado Milošević”, a u okviru “Večeri Vlade Miloševića”. Deca su bila oduševljena ovom izvedbom, a mi se nadamo da će ovaj projekat postati tradicija i da će predstava biti izvođena svake godine pred učenicima svih škola kako se ne bi desilo da naša deca ne znaju za ovog velikana - objasnio je Pavlović.

Istakao je da je 9. juna, u okviru manifestacije, održan okrugli sto kao refleksija i retrospekcija povodom 120 godina od rođenja Vlade Miloševića.

- Govorili smo o tome šta je sve urađeno u proteklih 20 godina u okviru “Dana Vlade Miloševića”. Možemo da se pohvalimo da smo za ove dve decenije uradili ogroman posao, ali i započeli novi, a to je dalji rad na očuvanju i promociji kompozicija Vlade Miloševića, kojih ima više od 500. Mi smo došli do 40 kompozicija koje smo uradili i za koje pripremamo notna izdanja u saradnji sa Muzejom Republike Srpske, tako da je pred nama dug i ogroman posao - kazao je Pavlović.

Ispričao je da je ove godine osvijetljen boravak Vlade Miloševića u Nišu, te da je moguće da se promijeni obilježavanje datuma osnivanja Muzičke škole u Nišu.

- Naš Vlado Milošević bio je jedan od osnivača i prvi direktor Muzičke škole u Nišu, 1945. na 1946. godinu. Napisao sam rad “Vlado Milošević profesor izbeglica”. Reč je o njegovom radu i životu u Nišu koji je proveo u vreme Drugog svetskog rata kao izbeglica - rekao je Pavlović i dodao da je u to doba Milošević sa porodicom morao da napusti Banjaluku, jer je bio Srbin.

Promocija

Pavlović je istakao da je na ovogodišnjoj manifestaciji promovisan CD “Ženske priče al zaludu što si lijepa”.

- Radi se o originalnim narodnim napevima koje su kompozitori i studenti obradili na savremen način, u elektronskom zvuku. To je naše narodno muzičko blago u novom konceptu - naveo je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana