Dan slovenske pismenosti i krsna slava proslavljeni u NUB RS: Knjiga ključ srpske kuće

Ilijana Božić
Knjiga ključ srpske kuće
Foto: NUB RS | Knjiga ključ srpske kuće

BANjALUKA - Dan slovenske pismenosti i kulture, ali i krsna slava Sveti Ćirilo i Metodije, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, u znak sjećanja na misionare i tvorce prvog slovenskog pisma proslavljeni su u ovoj ustanovi.

Tim povodom održan je svečani program i koncert sastava "Srpski pravoslavni pojci" iz Beograda koji svojim djelovanjem čuvaju srpsku tradicionalnu muziku i duh predaka.

Direktorka NUBRS Ljilja Petrović-Zečić istakla je da ova biblioteka od 1999. godine praznuje slavu Sveti Ćirilo i Metodije, a kako je kazala to je i godina kada je ova ustanova postala nacionalna biblioteka Republike Srpske.

"Ovaj dan proslavljamo u skladu sa činjenicom da je ovo i svjetovni i duhovni praznik koji se praznuje i kao dan slovenske pismenosti i kulture. Ovaj datum se praznuje u svim slovenskim zemljama, a biblioteka je jedan od najboljih nastavljača misionarskog rada Ćirila i Metodija. Naš osnovni zadatak jeste njegovanje i čuvanje srpskog jezika, pisma i kulture" kazala je Petrović-Zečićeva.

Dodala je da je ovo prilika da NUBRS zahvali svima koji im pomažu da ostanu na putu Ćirila i Metodija i očuvanja nacionalne kulture.

 

Pisac i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović istakao je čast i zadovoljstvo što je na ovaj dan u Banjaluci koju smatra svojim gradom.

"Jedan pisac kaže da je knjiga ključ svake normalne kuće, pa možemo reći da je knjiga ključ naše srpske kuće i neka bude nadalje tako i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Srpska kultura se uleva u reku slovenske kulture, ali je ona i jedan od rukavaca evropske kulture" kazao je on.

Istakao je da je Matica srpska veliki sistem srpske kulture i obrazovanja nastala prije skoro 200 godina, te da je veliki podvig imati u kontinuitetu jednu takvu instituciju.

 

Predstavnik "Srpskih pravoslavnih pojaca" Marko Kačarević naglasio je da ovaj sastav postoji  deset godina.

"Bavimo se očuvanjem srpske tradicionalne i etnomuzike kako u matici tako i u srpskoj dijaspori. Reč je isključivo o pojanju srpske muzike. Po tome smo jedinstveni, jer ne želimo da negujemo nešto što nije naše i na taj način negujemo duh naših predaka" dodao je Kačarević.

Slovenski apostoli

Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao "slovenski apostoli" koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. 

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. 

Osim kod nas ovaj dan proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana