Dabić: Filmski festival "Prvi kadar" ima svijetlu budućnost

Srna
Dabić: Filmski festival "Prvi kadar" ima svijetlu budućnost

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, selekcijom filmova, edukativnim programom i pratećim sadržajima, nesumnjivo je zauzeo visoko mjesto na filmskoj mapi Republike Srpske, BiH i čitavog regiona, ocjenjuje filmski kritičar i selektor Filmskog festivala Niš Dejan Dabić. “Mislim da će ovaj festival u narednim godinama još više da napreduje na konceptualnom fonu, na radost i autora, ali i publike koja sve više i više dolazi na projekcije žPrvog kadraž, što je garancija za njegovu još svetliju budućnost”, rekao je Dabić Srni.

On podsjeća da se, uporedo sa “Prvim kadrom”, upoznavao i sa filmskim festivalima u Republici Srpskoj i BiH, kada je prije desetak godina prvi put došao na ove prostore kao autor filma u zvaničnom takmičarskom programu. Prema njegovim rijčima, od tada je svake godine redovno prisutan na “Prvom kadru” i prati razvoj tog filmskog festovala i razvoj njegove koncepcije.

On kaže da je “Sarajevo film festival” u BiH dominantan u odnosu na neke druge festivale, poput ovog istočnosarajevskog ili mostarskog, ali da je obilježje “Prvog kadra” i ono po čemu se ovaj festival izdvaja od većih to što pruža mogućnost mladim autorima da se predstave u zvaničnom takmičarskom programu.

“Prvi kadarž afirmiše i deo kinematografije za koji većina publike, ne samo u BiH, nego i u čitavom regionu nije ni svesna da postoji, a reč je o kratkometražnim igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima koji, iako uvek ne nalaze mesta u glavnom festivalskom programu, budu zastupljeni u pratećim programima ili na nekoj od filmskih radionica ili mastreklasovima”, naglašava Dabić.

On smatra da se svih ovih godina “Prvi kadar” razvijao u smislu umjetničkog koneksta kada je riječ o selekciji filmova, ali i kada je riječ o infrastrukturi, jer se ovaj festival posljednjih godina održava u dva grada u Republici Srpskoj - u Istočnom Sarajevu, odnosno u opštini Istočno Novo Sarajevo, te u Zvorniku.

“Na taj način, "Prvi kadar" i u onim sredinama koje nemaju bioskopsku salu sa stalnim projekcijama obezbeđuje publici da se sretne sa eminentnim ljudima iz sfere kinematografije iz regiona i sveta, tako da smo ove godine bili u prilici da vidimo neke filmove koji još nisu bili na bioskopskom repertoaru, poput "Pijavica" Dragana Marinkovića i "Ajvara" Ane Marije Rosi”, navodi Dabić.

On predlaže da Festival u ovom pravcu treba da nastavi svoj kreativni i edukativni put, jer je rijetka situacija da se na festivalu prikazuju filmovi od mladih autora, preko renomiranih reditelja, do filmova koji su kvalifikovani za “Oskara”, kao što je to bio pobjednički film ovogodišnjeg “Prvog kadra” - “Ogledalo Amerike”, Artura Boldera, sa Suzan Sarandon u glavnoj ulozi.

“Reč je ovde o vrlo širokom dijapazonu, lepezi filmskih estetika - od ostvarenja koja kombinuju elemente eksperimentalnog filma do filmova koji su po svojoj produkciji ili budžetu u rangu dugometražnih igranih filmova u regionu i šire”, rekao je Dabić.

On kaže da je “Prvi kadar” zauzeo svoje mjesto na filmskoj mapi Republike Srpske, BiH i čitavog regiona i da će u narednim godinama još više da napreduje na svom konceptualnom fonu, na radost autora ali i publike koja sve više i više dolazi na projekcije, što je garancija za njegovu još svjetliju budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana