Telebak znanjem branio srpski jezik i pismo

Srna
Telebak znanjem branio srpski jezik i pismo

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je saučešće povodom smrti poznatog srpskog lingviste Milorada Telebaka njegovoj porodici i Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, ističući da je srpski jezički prostor ostao bez vrsnog jezičkog poznavaoca.

Cvijanovićeva je navela da je Telebak, na originalan i samo njemu svojstven način, istrajno radio na očuvanju pravilnosti i čistote srpskog jezika i afirmaciji jezičke kulture izražavanja.

"Iskreno sam ožalošćena tužnom viješću o smrti profesora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih savremenih srpskih lingvista koji je cijeli život posvetio obrazovanju i jezičkoj kulturi Srba", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je profesor Telebak, opredijeljen za Vukov jezik, srpski jezik i pismo branio znanjem.

"U ime građana Republike Srpske i u svoje ime upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu saučešća.

Višković: Odlazak Telebaka gubitak za cijele generacije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da odlazak profesora Milorada Telebaka predstavlja veliki gubitak za cijelu Republiku, a pogotovo Banjaluku i njegovo rodno Nevesinje, kao i generacije učenika i studenata kojima će ostati urezan u pamćenje po posvećenosti u očuvanju srpskog jezika.

"Brojne generacije odrastale su uz Telebakova tumačenja našeg bogatog jezika i njegova svakom razumljiva pojašnjenja svake jezičke nedoumice. Iza profesora Telebaka ostaju brojna djela, kao trajno svjedočanstvo bogatstva i sadržajnosti ijekavskog izgovora srpskog jezika", naveo je Višković u telegramu saučešća porodici.

Višković je dodao da je kao vrijedni i neumorni pregalac profesor Telebak dao veliki doprinos očuvanju srpskog jezika kao trajne i jedinstvene vrijednosti naroda, na čemu mu je Republika Srpska vječno zahvalna, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Trivić: Boreći se za srpski jezik zadužio srpski narod

 Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić uputila je saučešće porodici i prijateljima preminulog lingviste i profesora Milorada Telebaka, ističući da je, boreći se za srpski jezik, zadužio srpski narod i Republiku Srpsku.

Trivićeva je navela da je Telebak, kao jedan od najpoznatijih i omiljenih srpskih lingvista, učinio nesvakidašnji doprinos očuvanju i njegovanju srpskog jezika i unapređenju jezičke kulture srpskog naroda.

"Njegov rad, uz stalnu brigu i nastojanja da se čistota srpskog jezika sačuva među svima kojima je on maternji, kao i da im se približi važnost njegove pravilne upotrebe, svrstava ga u red najvećih boraca za srpski jezik", navela je Trivićeva u telegramu saučešća.

Ona je istakla da je Telebak time zadužio srpski narod, Republiku Srpsku i cijelo srpsko govorno područje.

Trivićeva je u telegramu saučešća povodom smrti Telebaka, u svoje i u ime Ministarstva prosvjete i kulture, njegovoj porodici, prijateljima i svim poštovaocima njegovog uzoritog rada uputila najdublje i iskreno saučešće, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Dodig: Odlazak profesora Telebaka nenadoknadiv gubitak

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig rekla je da je smrt profesora Milorada Telebaka nenadoknadiv gubitak za Srpsku, lingvistiku, kao i za samo Narodno pozorište.

"Profesor Telebak, koji je sarađivao sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, dao je značajan doprinos u radu sa glumačkim ansamblom o čemu svjedoče i njihove izjave, način na koji je on pedagoški radio sa njima, te znanje koje im je prenosio", rekla je Srni Dodigova.

Ona je dodala da će povodom smrti profesora Telebaka, u ponedjeljak, 12. aprila u 11.00 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta biti organizovana komemoracija.

Srpski lingvista i profesor Univerziteta u Banjaluci Milorad Telebak preminuo je u 79. godini.

Telebak je rođen 1942. u Nevesinju, a 1992. došao je u Banjaluku. Bio je angažovan kao lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio-televiziji Republike Srpske.

Bio je član Komisije za fonologiju i Komisiji za standardni jezik u školstvu, administraciji, izdavaštvu i javnim glasilima, te član Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda, a dobitnik je i književnih nagrada "Sveti Sava", "Kočićevo pero" i "Stuplje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana