Čudesni doživljaji Petsona i Findusa na srpskom jeziku

Milanka Mitrić/agencije
Čudesni doživljaji Petsona i Findusa na srpskom jeziku

BEOGRAD - “Avanture s Petsonom i Findusom”, autora Svena Nurdkvista, u izdanju “Kreativnog centra”, biće objavljene krajem maja na srpskom jeziku.

Pomenuto izdanje se prije nekoliko dana pojavilo u Švedskoj, na 75. rođendan ovog švedskog književnika i ilustratora za djecu, a u Srbiji će biti objavljeno za nekoliko sedmica.

- Knjiga “Avanture s Petsonom i Findusom” sadrži već objavljene priče “Kako se mali Findus izgubio”, “Poznajete li Petsona i Findusa?”, “Lov na lisicu”, “Mačak Findus i petao” i “Petson kampuje”, kao i zanimljiv dodatni materijal iz kojeg će čitaoci saznati ko su zapravo ovi simpatični junaci, šta je bilo pre nego što su se upoznali i postali najbolji prijatelji, šta vole, a šta ne vole, kako provode vreme na Petsonovom imanju - navodi izdavač.

Osim navedenog, knjiga sadrži i neobjavljene ilustracije Svena Nurdkvista. U proteklih nekoliko godina “Kreativni centar” je objavio više od deset knjiga o čiči Petsonu i mačku Findusu.

- Petson i Findus su među najpopularnijim junacima slikovnica i priča za decu u svetu. Popularnost tih izdanja najbolje pokazuje kako treba udružiti dobar, duhovit i zanimljiv tekst i raskošnu ilustraciju, koja ne samo što prati taj tekst, već često govori i sama za sebe. Sven Nurdkvist je majstor za ovakvu vrstu pripovedanja i čitaoci širom sveta su, bez sumnje, osetili i doživeli duboku emociju koju te priče i slike donose. Mi u “Kreativnom centru” uložili smo još pre dosta godina mnogo truda da uspostavimo saradnju s njegovim izdavačem u Švedskoj, a kasnije smo se potrudili da Petsonu i Findusu damo prostor kakav zaslužuju - rekao je ranije za “Danas” izvršni direktor, urednik i prevodilac u “Kreativnom centru” Dejan Begović.

Najmlađim čitaocima ova djela donose raznolike i zanimljive priče o dvojici prijatelja koji žive na imanju, okruženi najdivnijom prirodom i životinjama.

- Sven Nurdkvist jedan je od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Čiča Petson i mačak Findus su njegovi širom sveta poznati junaci, a inspiraciju za prve njihove avanture Sven Nurdkvist pronašao je igrajući se sa svojim malim sinovima. Crteži Svena Nurdkvista prepoznatljivi su po osobenim detaljima i bojama. Svaki crtež je svet za sebe, pun malih stvorenja, a može se gledati dugo i često i svaki put će se videti nešto novo - dodaju iz “Kreativnog centra”.

Knjige posvećene Petsonu i Findusu su popularne širom svijeta, smatraju se klasicima savremene književnosti za djecu. Prevođene su na više od 40 jezika, objavljivane u više od sedamdeset država i prodate u milionima primjeraka. Ovi likovi zastupljeni su u raznim medijima, kao što su video-igre, animirani i igrani filmovi, predstave itd.

Muzej

S obzirom na to da su ove popularne priče uvijek bile ispunjene šarolikim i vedrim ilustracijama, to je bila inspiracija za stvaranje svijeta oživljenog u Dječijem muzeju “Junibaken” u Stokholmu. Izložba posvećena ovim junacima jedna je od najposjećenijih postavki u ovom muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana