"Čučkovi književni susreti": Druženje sa Aleksandrom Mihajlović kroz "Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem"

Srna
"Čučkovi književni susreti": Druženje sa Aleksandrom Mihajlović kroz "Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem"

HAN PIJESAK - Kulturna manifestacija "Čučkovi književni susreti" počeli su danas druženjem mladih sa književnicom Aleksandrom Mihajlović kroz priču iz njene knjige "Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem" u kino-sali na Han Pijesku.

Ona je rekla da ovu knjigu za djecu predstavlja u programu "Brankova klupa" kroz veoma zanimljive radionice sa mladima.

Mihajlovićeva je navela da je knjiga rađena tako da se kroz nju čitalac upoznaje sa srednjovjekovnom kulturnom baštinom, 14. vijekom, monahom Lukijanom koji iz Mileševe odlazi u Prilep da bi Marku Kraljeviću bio pisar, te zapisuje i njegov životopis.

On je dodala da je kroz epsku tradiciju, istoriju, geografiju i kulturologiju je u ovoj knjizi sve predstavljeno.

Mihajlovićeva je naglasila da knjiga "Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem" osvjetljava čitav period 14. vijeka, dvije velike bitke, porodicu Mrnjavčevića, ko je bio Uglješa, ko je Jelena, docnije Jefimija, koja je Marku Kraljeviću strina, te portretiše lik Vukašina kralja, Jevrosimu.

U ovoj knjizi se, kako kaže, govori o srednjovijekovnoj trpezi, običajima, šta znači biti pravi vitez, kako biti human i starati se o nejakima i slabijim od sebe.

Ona je podsjetila da u jednom dijelu monah Lukijan putuje po Evropi, te poredi evropske prilike sa Srbijom toga vremena, priča se i o kugi i o tome šta je srpska epska tradicija.

"Knjiga se vodi kao dečija, ali je vrlo lepa da se i odrasli zamisle, podsete, nauče, da očuvamo kulturnu baštinu i promovišemo ono što imamo", istakla je Mihajlovićeva.

Alaksandra Mihajlović je član Udruženja književnika Srbije i profesor srpske književnosti u Gimnaziji u Pančevu.

Do sada je objavila tri romana "Zapričavanje. Zavravanje. Zavirivanje", "Kroz prstohvat cimeta" i "Minijatrure", te knjigu za djecu "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem", zbirke pjesma "Ne znam šta bi drugo moglo da nas veže" i "Juče sam imala susret sa sobom".

Petnaesti "Čučkovi književni susreti" na Han Pijesku biće nastavljeni sutra nizom programskih sadržaja, od kojih centralno mjesto pripada svečanosti na kojoj je ovogodišnjem laureatu ove manifestacije Maji Mihajlović biti uručena "Čučkova knjiga" za zbirku peozije "Brodovi, bogovi i mali požari u rukama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana