Čubrilović: Književni susreti - promocija srpske kulture

Srna
Čubrilović: Književni susreti - promocija srpske kulture

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je večeras u Banjaluci Treće međunarodne književne susrete “Banjaluka 2018” na kojima će učestvovati četrdesetak književnika iz svijeta.

Ističući da književnici ruše sve barijere, Čubrilović je rekao da su Književni susreti “Banjaluka 2018” pravi način za predstavljanje, ne samo književnika iz Republike Srpske, već i srpskog naroda i njegove kulture.

“Ovo je veoma važan događaj, ne samo za Republiku Srpsku nego i za cijeli region. Ovdje su književnici sa više kontinenata. Dobro je što se ovi susreti održavaju u vrijeme Sajma knjige u Banjaluci tako da će učesnici moći da upotpune svoje sadržaje”, rekao je Čubrilović koji je večeras otvorio ovu manifestaciju u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.

On je čestitao Udruženju književnika Republike Srpske na uspješnom organizovanju manifestacije i dovođenju eminentnih gostiju iz gotovo cijelog svijeta, odnosno svih onih koji nešto znače u književnosti.

Čubrilović je rekao da će književnici u Banjaluci imati priliku da govore o svojim kulturama i narodima.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je novinarima da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija u Srpskoj jer okuplja ponajbolje autore iz svijeta.

On je dodao da će susreti biti zatvoreni u nedjelju, 16. septembra, u restoranu “Stara Ada” gdje će pjesnici govoriti stihove o vodi, a potom će simbolično te stihove, napisane na papiru i zatvorene u boci, pustiti niz Vrbas.

Bjelošević kaže da će to biti poruka mira, navodeći da će bocu u Vrbas porinuti ovogodišnji dobitnik književne nagrade, američki pjesnik Džon Tejlor.

On je rekao da Udruženje književnika Srpske ispunjava zadatak zbog kojeg i postoji - da u Srpsku dovodi najbolje književnike iz svijeta, a da istovremeno promoviše u svijetu pisce iz Srpske i samu Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana