Britanski pisac u Beogradu predstavio knjigu o knezu Pavlu

Tanjug
Britanski pisac u Beogradu predstavio knjigu o knezu Pavlu

BEOGRAD - Britanski autor Nil Balfur danas je u Beogradu predstavio drugo, dopunjeno srpsko izdanje knjige "Knez Pavle Karađorđević - Jedna zakasnela biografija", koju je napisao sa Sali Mekej.

"Odvratan je način na koji se moja zemlja ponijela prema knezu Pavlu tokom Drugog svjetskog rata", istakao je Balfur na promociji knjige u knjižari "Geca Kon", kojoj su prisustvovali njegova bivša supruga, Pavlova ćerka Jelisaveta Karađorđević, i njihov sin Nikolas Balfur.

"Službeni glasnik" je u martu objavio drugo izdanje knjige o Knezu Pavlu (1893-1976) koje sadrži kao dodatak donedavno nedostupna dokumenta Britanske obavještajne službe, koja po rečima Balfura "potvrđuju sve što je rečeno u knjizi".

Balfur je istakao da je knez Pavle kao veliki anglofil, "veći Britanac od Britanaca", uoči Drugog svjetskog rata pokušavao da upozori zvanični London na opasnost od njemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

"Molio je Britance da mu pomognu avionima, brodovima i naoružanjem, a shvaćen je površno i sa podsmijehom. Kad je Britaniji odgovaralo da gurne Jugoslaviju u rat, da izvrši samoubistvo, Pavle je to odbio", rekao je Balfur.

Prema njegovim riječima, nakon izbijanja Drugog svjetskog rata, knez Pavle je birajući između ljubavi prema Britaniji i dužnosti prema Jugoslaviju, odlučio da sačuva svoju zemlju potpisivanjem Trojnog pakta 1941. godine.

Uslijedile su demonstracije 27. marta i vojni puč kojim je svrgnut knez Pavle i poslat u izgnanstvo, dok su Kraljevinu Jugoslaviju okupirale Njemačka i Italija nakon kratkog Aprilskog rata.

"Doživio je da mu najveći prijatelji (Britanci) organizuju puč. To je najsramotniji trenutak britanske istorije", ocijenio je Balfur.

Britanski bankar i političar prisjetio se da je upoznao kneza Pavla pred vjenčanje sa njegovom ćerkom Jelisavetom, i da je Karađorđevića doživeo kao "najtužnije ljudsko biće" koje je ikada sreo.

Kneza Pavla su nakon odlaska iz Jugoslavije Britanci držali više godina interniranog sa porodicom u Africi, a tek je poslije rata, postepeno rehablitovan pozivima na kraljevski dvor.

Na nagovor Jelisavete Karađorđević, u cilju dalje rehabilitacije njenog oca, Balfur je sa Mekej još 1980. godine objavio knjigu o knezu Pavlu pod nazivom "Paul o Yugoslavia: Britain's Maligend Friend", koja je prvo srpsko izdanje doživela 1990. godine.

Jelisaveta Karađorđević je rekla da je njen otac bio vrlo zatvorena osoba, koja nikad o proteklim događajima nije pričao sa porodicom, te da je i ona iz knjige Balfura i Mekej saznala "šta se dešavalo u politici prije i za vrijeme rata".

"Imala sam mogućnost da u Londonu otkrijem tajnu dokumentaciju, što smo dodali na kraj knjige, koja objašnjava šta su Englezi uradili, kome su i koliko platili. To otkriva potpuno drugi aspekt prošlosti", naglasila je Karađorđević.

Urednik izdanja Petar V. Arbutina ocijenio je da je knez Pavle "najbolja, najsvetlija i najtragičnija ličnost srpske istorije i politike".

"Trud Balfura da napiše jednu personalnu istoriju važnih decenija za sudbinu Srbije i Jugoslavije je tim veći, jer nema aspekta kog nije istražio i osvetlio, a koji je ukomponovan u kompleksu sliku o tragediji kneza Pavla", ocijenio je Arbutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana