Branka Katić: Glumac živi za svoju publiku

Srna
Branka Katić: Glumac živi za svoju publiku

BEOGRAD - Glumica Branka Katić vratila se u Srbiju poslije dužeg perioda plodne karijere u Engleskoj i SAD, u ponedjeljak je zvanično postala stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, a u razgovoru za Tanjug kaže da glumac živi za svoju publiku i da bez nje u suštini ne postoji.

Prisustvo Branke Katić u Beogradu izaziva veliku pažnju medija, stručne javnosti, ali i pozorišne publike.

“Sva ljubav koju osećam i svi ti osmesi koje dobijam od publike jako mi znače. Na tome sam beskrajno zahvalna”, istakla je Katić i naglasila da glumac živi za svoju publiku i da bez nje u suštini ne postoji.

Bilo je u planu da popularna glumica igra u novom komadu koji se trenutno sprema u BDP - “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, kao nova članica ovog pozorišta.

Ipak, izašla je iz te podjele, a sada je u pregovorima za neki drugi projekat.

Kako je naglasila, još bira onaj naslov koji će biti najbolji za nju i Beogradsko dramsko pozorište.

Branka Katić se vratila na pozorišnu scenu sa čuvenim komadom “Sumrak bogova” prema antologijskom filmu Lukina Viskontija, u koji je uskočila tokom pandemije, u septembru 2020 - “Nije loše biti čovek”.

“Divni autor Kovačević ovog puta nije samo scenarista filma već i reditelj ostavrenja “Nije loše biti čovek”.Bilo mi je uživanje raditi sa izvanrednim glumcima, posebno jer je sama priča neobična. Scenario je do te mere nesvakidašnji da se u jednom trenutku iznenada menja prvobitni žanr”, izjavila je Katić, koja prvi put sarađuje sa Kovačevićem.

Cjenjena glumica kaže da ju je koleginica Hristina Popović sve vreme zasmijavala u kadru i van kadra tokom snimanja.

“Sa velikim nestrpljenjem očekujem ovaj film. Nisam imala prilike da ga pogledam, jer Duško želi da film bude kompletno gotov da ga prikaže drugima”, istakla je slavna glumica.

Partneri u filmu su Vojin Ćetković, Srđan Žika Todorović, Nenad Jezdić, Milan Lane Gutović, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Srđan Timarov, Lena Kovačević, a kompozitor je Momčilo Bajagić Bajaga.

Pandemija je zaustavila čitavu 2020. godinu u pogledu umjetnosti, odnosno filmsku, pozorišnu i muzičku industriju, tako da se visokobudžetni američko-britanski akcioni film “King''s Man” sa Ralfom Fajnsom i dalje odlaže.

“Nevjerovatno je da se već četvrti put pomera premijera tog filma.

Nemam tu veliku ulogu, ali nisam mogla da je odbijem, u pitanju je rola ruske carice. Metju Von je reditelj sa najviše samopouzdanja koje sam u životu videla i osetila, a inače je projekat bio jedna zaista velika mašinerija sa ogromnim budžetom. Jedino sam tako veliki film radila još samo “Državni neprijatelj” Majkla Mena sa Džonijem Depom”, objašnjava glumica, koja je igrala i u holivudskom hitu o super junacima “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” (2014).

Glumica je pomalo zatečena tolikom hiper produkcijom domaćih TV serija što se nikada nije desilo u Srbiji.

“Nisam producent i samim tim ne znam odakle stiže sav taj novac za realizaciju tih serija u Srbiji. Ono što znam jeste da je najvažnije da je scenario dobar. Kada se to postigne, onda je serija uspešna i sve ima smisla. Ipak, producenti često snimaju što više materijala za jako malo dana i onda kvalitet neminovno uvek trpi”, predstavila je svoj stav glumica koja trenutno snima seriju “Avokado” u Banja Luci.

“Beskrajno duhovit scenario za tu seriju napisao je Nikola Pejaković. Osim mene igraju još i Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović, Mira Banjac, Jasna Đuričić. Mislim da ćemo napraviti jednu odličnu, duhovitu i blesavu seriju”, zaključila je Branka Katić.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana