Boro Kapetanović: Književnost čovjeku oplemenjuje dušu

Snežana Tasić
Boro Kapetanović: Književnost čovjeku oplemenjuje dušu

PRIJEDOR - Pjesnik i književnik Boro Kapetanović promovisao je knjigu "Gurabija vojske čimbur" u Prijedoru, kojom ujedno obilježava 45 godina književnog rada.

- Nije lako dočekati 67 godina života jer je u ovim godinama malo šta čovjeku ružičasto. Književnost je ono što što čovjeku oplemenjuje dušu, duh i ona mu garantuje neku duhovnu sigurnost u životu - rekao je Kapetanović.

On je na književnoj večeri u gradskoj čitaonici izjavio da su ovo i tužni i veseli jubileji.

- Tužno je  jer pogled u nazad kao da znači da se život privodi kraju, a kad pogledaš koliko je  tog pređenog puta onda se čovjek veseli tom uspjehu -  kazao je Kapetanović.

On je dajući osvrt na položaj književnosti danas rekao "da je situacija čemerna".

- Vi nemate dobrog romana od 1966. godine, od "Derviša i smrti" i nisam zadovoljan time, ali to ne znači da ljudi ne treba da pišu. Poezija je malo žešća nego proza koja mi je sva ista i sve što čitam ne nalazim neko zadovoljstvo - naveo je Kapetanović.

On je dodao da se njegova najnovija knjiga bavi malim zapisima o životu, da ima tiraž od 200 primjeraka i da je više za prijatelje i za promocije.

- Do sada sam održao ovakve promocije u Loparama i Srpcu, a očekujem  da bude organizovana i u Banjaluci - istakao je Kapetanović.

On je tokom svojih gotovo pola vijeka književnog rada dobio brojna književna priznanja i nagrade, a njegova poezija je uvrštena u brojne antologije.

Voditelj večeri je bila pjesnikinja Dragana Kragulj koja je istakla da pjesnika poznaje od rane mladosti kada su zajedno objavljivali radove u omladinskim časopisima.

- On je izuzetan pjesnik i veoma  značajan na toj mapi srpske poezije koji je sticajem okolnosti nedovoljno proučavan, jer se književna kritika više bavi savremenom poezijom - istakla je Kraguljeva.

Organizator ovog susreta Prijedorčana sa pjesnikom Borom Kapetanovićem bila je Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana