"Boneli" objavio specijalno izdanje povodom osam decenija izdavanja stripova: Svi junaci u jednoj knjizi

Branislav Predojević
"Boneli" objavio specijalno izdanje povodom osam decenija izdavanja stripova: Svi junaci u jednoj knjizi

MILANO - Legendarna izdavačka kuća "Serđo Boneli editore" objavila je knjigu pod nazivom "Serđo Boneli edicija: 80 godina stripova".

Ovo specijalno izdanje pratiće istoriju italijanskog strip izdavača kroz zbirku eseja i ilustracija. Sama knjiga nastala je u okviru izložbe "Bonelijeva priča - 80 godina stripova" koja je trenutno aktuelna u Milanu. Knjigu je uređivao dugogodišnji saradnik izdavačke kuće Gracijano Fredijani uz pomoć brojnih autora koji su radili za ovog izdavačkog giganta.

Pisac Đanluiđi Boneli je 1941. godine osnovao redakciju izdavačke kuće "Audace", koju je prvo vodila njegova bivša supruga Tea Bertasi, a potom njihov sin Serđo. Mali porodični biznis nakon Drugog svjetskog rata postaje veliki zahvaljujući Teksu, Zagoru, Kapetanu Mikiju, Velikom Bleku, Dilanu Dogu i mnogim drugim veoma popularnim strip junacima. Osamdeset godina kasnije, kompanija "Boneli" je fabrika strip snova, koja je osvojila generacije čitalaca širom Italije i ostatka svijeta. Ovo luksuzno izdanje posebna je prilika za upoznavanje nekih od najpoznatijih ličnosti i najpopularnijih saga u istoriji italijanskog stripa.

Kroz knjigu pratimo prva izdanja firme "Boneli", jeftine petparačke krimi i vestern stripove, poluzaboravljene heroje koji su animirali kioske četrdesetih i pedesetih poput ostvarenja "Frisko Bil", "Plutos", "Tri Bila", "Rio Kid", "Crni Vitez", "Juma Kid", "El Kid", "Hondo" i "Kočiz". Tokom pedesetih godina gospođa Boneli se zauzela za stvaranje novog formata na osnovu nekadašnjeg "kaiš" formata. Tako je nastao novi standardni format koji se i danas zove "Boneli format", a koji je bio manji u odnosu na dotadašnji, koristi se crno-bijela tehnika, sa pričama od 98 do 300 stranica. Pravi romani-stripovi. Knjiga otkriva prve ozbiljne uspjehe sa stripom 1948. godine, putem vesterna "Teks Viler" (koji je 2018. proslavio 70 godina), zatim simbolom kuće Zagorom (koji slavi 60 godina). Početkom šezdesetih godina ulogu urednika preuzeo je Serđo Boneli, koji je već bio aktivan kao scenarista ("Mali rendžer", "Zagor") pod pseudonimom Gvido Nolita. Njegov junak "Mister No" je rođen 1975. godine i njegov lik savršeno se uklopio u promjene prilika u kulturi. On je moderan i ciničan, malo je heroj, malo antiheroj, i nije patetičan, što je najbitnije. Tu su kultni vestern za odrasle "Ken Parker" (tvorci su Đankarlo Berardi i Ivo Milaco), hrabri arheolog "Marti Misterija" i "Dilan Dog", pop ikona koja na kioscima traje već 35 godina. Uz njih ide i pregled relativno novijih junaka poput Julije, Dampira, Nejtana Nevera i drugih. Ne zaboravljajući ni najnovije uspjehe poput stripa "Dragonero" i nove produkcije "Bonelli Cinematic Universe", poput televizijske serije posvećene "Dampiru", međunarodnom događaju kompanije "Boneli", rađenom u koprodukciji sa kompanijama "Brandon Bok" i "Igl pičkrs".

Knjiga će biti objavljena u tvrdom povezu, formata 25x30 cm i na 386 strana će provesti čitaoce kroz prethodnih osam decenija ove izdavačke kuće.

Region

Osim italijanskog tržišta, "Bonelijevi" stripovi su najveću popularnost stekli na prostoru bivše Jugoslavije, ili kako se to danas popularno zove, balkanskog regiona.

U izdanju novosadskog "Dnevnika" 1968. godine kroz edicije "Zlatni strip" i "Lunov magnus strip" počelo je objavljivanje "Teksa", potom i "Zagora" i ostalih junaka edicije "Boneli", koji su i danas, 53 godine kasnije, ostali najpopularniji strip junaci na ovom prostoru, nadživjevši čak i državu u kojoj su izlazili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana