Bolja pozicija za umjetnike i stručnjake u kulturi

Milanka Mitrić
Bolja pozicija za umjetnike i stručnjake u kulturi

Banjaluka - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pozvala je juče umjetnike i stručnjake u kulturi da podnesu zahtjev za upisivanje u Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi, s namjerom da registri budu baze podataka.

- Ova evidencija je prvi korak ka uređivanju oblasti i uspostavljanju sistema, koji bi imao za cilj praćenje i analizu rada i doprinosa umjetnika i stručnjaka razvoju kulture u Republici Srpskoj - rekla je Trivićeva.

Pravo da podnese zahtjev ima svako fizičko lice koje je državljanin Republike Srpske i BiH, kojem je prebivalište u Srpskoj neprekidno u posljednje tri godine i koje se najmanje tri godine bavi umjetničkom djelatnošću, nezavisno od stečenog obrazovanja, a koje u kontinuitetu obavlja umjetničke djelatnosti i ima objavljena i javno dostupna djela.

Istaknut je značaj kontinuiteta obavljanja umjetničke djelatnosti i objavljena i javno dostupna djela.

- Ministarstvo će izraditi sistem, jer će upisom u registre u kulturi umjetnici dati doprinos razvoju različitih udruženja. Zakonom o kulturi predvidjeli smo dodjelu statusa udruženjima u kulturi. Imaćemo reprezentativna udruženja, reprezentativna strukovna i ostala udruženja. - rekla je pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković.

- Tamo gdje imamo dva strukovna udruženja u kulturi, veći broj bodova dobiće oni koji imaju veći broj registrovanih umjetnika i stručnjaka- rekla je Đaković, te naglasila da je ovo početni korak zacrtan Strategijom razvoja kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana