Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske: Budžet pojele plate

Mirna Pijetlović
Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske: Budžet pojele plate

Banjaluka - Stanje arhivske djelatnosti u Republici Srpskoj nije zadovoljavajuće, a najveći problem sa kojim se Arhiv RS susreće svakodnevno je nedostatak finansijskih sredstava. Više od 95 odsto budžeta institucije odlazi na plate zaposlenih.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić i dodao da hronično nedostaje novca za izdavačku i izložbenu djelatnost, međunarodnu i međuarhivsku saradnju, informatizaciju i digitalizaciju.

- Drugi veliki problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta. Depoi Arhiva su bukvalno zatrpani preuzetom arhivskom građom, a na terenu na preuzimanje čeka pedesetak hiljada dužnih metara arhivske građe nastale radom ukinutih ili likvidiranih stvaralaca - rekao je Stojnić.

U ovoj kulturnoj ustanovi, kako ističe Stojnić, suočavaju se i sa nedovoljnim brojem zaposlenih u arhivskoj službi.

- On ne odgovara realnim potrebama Arhiva. Utvrđeni standardi u ovoj oblasti nisu poštovani, odnosno primijenjeni. Trenutan broj zaposlenih je manji od 30. Arhivu nedostaju arhivisti, informatičari, bibliotekar, spremačice, čuvari, manipulanti - naglašava Stojnić.

Uvođenje modernih tehnologija trend je koji prate sve institucije, međutim, to neminovno zahtijeva znatna novčana sredstva, te, kako kaže Stojnić, neka nova znanja i vještine arhivskih radnika, ali i radnika zaposlenih u registraturama, a posebno znanja i vještine u upravljanju dokumentom.

Arhiv RS planira da tokom 2015. potpiše sporazume o saradnji sa Vojnim arhivom u Beogradu i Arhivom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu i realizuje nekoliko izložbenih i izdavačkih projekata.

- Povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu (1945 - 2015) biće postavljena velika izložba arhivskih dokumenata "Oslobođenje Banjaluke 1945". Izložba će biti postavljena u Banjaluci za Dan grada, 22. april 2015. godine - najavio je Stojnić i dodao da planiraju još neke izložbe u saradnji sa Arhivom Jugoslavije iz Beograda.

Na polju izdavačke djelatnosti tokom godine planiraju da objave nekoliko knjiga i naučni časopis "Glasnik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske".

Proteklu godinu, kako ističe Stojnić, obilježila je izložba "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" koja je bila postavljena u Banjaluci, Mostaru, Gacku, Višegradu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Subotici, Senti i Skoplju. Izložbu je vidjelo više hiljada građana Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Makedonije.

- Protekle godine Arhiv je objavio fototipsko izdanje knjige "Današnjica i Mlada Bosna. Uloga i značaj Vladimira Gaćinovića". Koliko nam je poznato, sačuvana su svega dva primjerka ove knjige, koja je objavljena 1937. i ubrzo bila zabranjena. Objavljivanjem fototipskog izdanja ove knjige spasena je od nestanka jedna vrijedna naučna knjiga. Knjiga prof. dr Đorđa Mikića "Sarajevski atentat kao južnoslovenska buržoaska revolucija", koju je Arhiv objavio prošle godine, ocijenjena je od naučne i stručne kritike kao najbolje djelo napisano na srpskom jeziku u 2014, povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata (1914 - 2014) - podsjetio je Stojnić.

Saradnja

- Saradnja sa "Glasom Srpske", kroz rubriku "Zapisi  iz Arhiva Republike Srpske", traje od novembra 2012. Do danas je objavljeno blizu 120 priloga iz prošlosti Banjaluke i Republike Srpske. Sa vašim listom sarađivalo je 12 naših arhivista, a ova saradnja nastaviće se i u narednom periodu. Kroz ove interesantne tekstove prikazali smo samo mali dio arhivskog blaga, koje se čuva u depoima Arhiva, ali i približili Arhiv građanima. Preko različitih veb sajtova i društvenih mreža, ali i kontakata sa običnim građanima zaključujemo da je riječ o veoma čitanoj rubrici - rekao je Bojan Stojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana