Bogat takmičarski i prateći program "Prvog kadra" u Istočnom Sarajevu: Dokumentarci i crtaći pred publikom

Aleksandra Glišić
Bogat takmičarski i prateći program "Prvog kadra" u Istočnom Sarajevu: Dokumentarci i crtaći pred publikom

ISTOČNO SARAJEVO - U takmičarskom dijelu 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u Istočnom Novom Sarajevu juče su prikazana četiri dokumentarna filma, a u okviru pratećeg programa održane su projekcije najboljih animiranih filmova za djecu.

Na repertoaru festivala juče su bili i filmovi koji su nastali na radionicama Produkcije "Prvi kadar".

Dokumentarci koji su prikazani u takmičarskom dijelu su "Sve za voljom" Nerminke Emrić iz BiH, "Zarobljeni u stroju" Leona Rizmaula iz Hrvatske, "Električni orgazam za ljude budućnosti" Marije Vukić iz Srbije i "Semi Humid", čiji su autori Luisa Melo i Vincijus Frain iz Portugalije, odnosno Brazila.

Dekan Akademije umjetnosti reditelj Dragan Elčić bio je predavač na Filmskoj školi "Prvog kadra" - Do­kMas­ter­Klas, a program je obuhvatio i njegov dokumentarni film "Rado ide Srbin u vojnike". U festivalskom programu je i promocija knjige "Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u četvrtak uveče je, nakon trodnevnog programa u Zvorniku, muzičko-filmskim programom otvoren drugi dio festivala "Prvi kadar".

Učesnike, goste i posjetioce svečane ceremonije otvaranja festivala u Istočnom Sarajevu u ime Vlade i Ministarstva prosvjete i kulture RS pozdravila je viši stručni saradnik u ministarstvu Dobrinka Maksimović, ističući da "otvara vrata najznačajnijeg filmskog festivala u Republici Srpskoj".

Ona je podsjetila da je Republika Srpska usvojila Strategiju razvoja kulture s ciljem da proklamovani princip decentralizacije predstavlja dobru osnovu za razvoj kulture na cijelom području Srpske.

- Sa razvojem festivala razvija se i ovaj grad i njegova filmska publika, što je izuzetno bitno za cjelokupan razvoj kinematografije u Srpskoj. I sam moto ovogodišnjeg "Prvog kadra" - "Da ne vidi zlo", inspirisan je dijelom narodnom poslovicom, a drugim dijelom tematskim okvirima filmskih ostvarenja sa zadatkom da kroz film, kao medijum i umjetnost, promoviše pozitivne vrijednosti i vrline kao i pozitivan stav prema svijetu oko nas - kazala je Maksimovićeva.

Riječi dobrodošlice učesnicima "Prvog kadra" uputio je i načelnik opštine Ilidža Marinko Božović koji je poželio da ova jedinstvena umjetnička manifestacija traje još dugo na ponos Istočnog Sarajeva.

On je potvrdio podršku lokalne zajednice na čijem je čelu i budućim projektima Produkcije "Prvi kadar", uz želju da Istočno Sarajevo uskoro dobije i pozorište sa profesionalnom scenom i pratećom opremom.

Kandidat za "Oskara"

U okviru svečanog programa održanog u četvrtak uveče u Istočnom Sarajevu nastupila je plesna grupa "Nika" iz Sokoca. Iste večeri prikazan je dokumentarac "Ogledalo Amerike" Artura Baldera, koji je nominovan za "Oskara" i kratki igrani film "As Trains go by" Aleksandra Vujovića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana