Blagojević: Nastavlja se politika ćutanja na uništavanje srpske imovine

Srna
Blagojević: Nastavlja se politika ćutanja na uništavanje srpske imovine

DOBOJ - Predsjednik Zavičajnog udruženja “Zavidovićana” sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je da nadležni federalni organi nastavljaju politiku ćutanja na kontinuirano uništavanje srpske imovine na području opštine Zavidovići i ignorišu pozive ovog udruženja da se održi sastanak i pronađe dobra volja da se poboljša bezbjednosna situacija.

Blagojević je rekao da su povodom provale u tri povratničke kuće na području Stoga, koje su se desile u subotu, 24. jula, iz Udruženja dostavili zahtjev lokalnoj vlasti i policijskoj stanici u Zavidovićima, kao i predstavnicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, da se održi zajednički sastanak na kojem bi se razgovaralo o poboljšanju bezbjednosne situacije i zaštiti imovine Srba, ali da odgovor nisu dobili.

“Na području Zavidovića niti jedan odsto povratničkih kuća nije obnovljen, a i ono što jeste, obijano je više puta”, istakao je Blagojević.

On je izrazio nezadovoljstvo što se u praksi sprovodi politika duplih standarda kada je riječ o povratnicima.

“Dok grad Doboj u Republici Srpskoj maksimalno ulaže u obnavljanje povratničkih muslimanskih i hrvatskih kuća, kao i putne i druge infrastrukture, u Federaciji BiH je i ono malo imovine što Srbi obnove svojim sredstvima predmet kontinuirane pljačke, bez institucionalne podrške i volje da se odgovorni sankcionišu”, ukazao je Blagojević.

U federalnoj opštini Zavidovići nedavno je provaljeno u tri povratničke kuće u naselju Stog i ukradena je bijela tehnika, alat i drugi predmeti, a na objektima pričinjena značajna materijalna šteta.

Jedan od oštećenih Mirko Blašković tada je rekao Srni da je, osim u njegovu i kuću njegovog pokojnog oca, provaljeno i u kuću porodice Lukić.

Blašković je istakao da je šteta ogromna jer su, između ostalog, ukradeni frižideri, bijela tehnika, sitni i krupni alat, a u unutrašnjosti kuće i pomoćnih objekata pričinjena znatna oštećenja.

On je naveo da su provalnici koristili sjekire i druge predmete s obzirom da je kuću zaštitio blindiranim vratima, kao i prozore u prizemlju, ali da je sve to očito neuspješno.

Prema njegovim riječima, provale je izvršilo više lica, a policija je obavila uviđaj.

Blašković je rekao da je ovo “kap koja je prelila čašu” i da sve manje vjeruje u bezbjednost imovine, uprkos neubjedljivim obećanjima i uvjeravanjima policije da preduzimaju sve da se spriječe ovakve situacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana