Bez svečanog uručenja nagrade “Lazar Trifunović” i priznanja DIUS-a

Srna
Bez svečanog uručenja nagrade “Lazar Trifunović” i priznanja DIUS-a

BEOGRAD - U Beogradu danas umjesto tradicionalne svečanosti uručenja Nagrade “Lazar Trifunović” i Priznanja Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za 2020. godinu, koje je dobila i istoričar umjetnosti iz Republike Srpske Sarita Vujković, premijerno su prikazani kratki dokumentarno-umjetnički filmovi.

Nagrada “Lazar Trifunović” za 2020. godinu dodijeljena je ravnopravno istoričaru umjetnosti Sofiji Milenković i muzejskoj savjetnici Gordani Stanišić, a priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije dobili su takođe ravnopravno Sarita Vujković za 30. Memorijal Nadežde Petrović u Čačku i autorski tim izložbe “Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993-2019” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Nagrada “Lazar Trifunović” i priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije se svake godine dodjeljuje stručnjacima sa prostora Srbije, a ove godine ima posebnu važnost i u činjenici da je nagrađena Sarita Vujković, istoričar umjetnosti iz Republike Srpske.

Vujkovićeva je istakla da je izuzetna privilegija biti nosilac ovog značajnog priznanja, koje je veliki podsticaj za profesionalni rad, naročito zbog toga jer dolazi od kolega istoričara umjetnosti iz Srbije.

“To je za mene kao istoričara umjetnosti iz Republike Srpske zaista posebna čast”, poručila je Vujkovićeva ovim povodom u izjavi objavljenoj na sajtu Kulturnog centra Beograda.

Na Jutjub kanalu Kulturnog centra Beograda, umjesto uručenja nagrada, prikazani su kratki dokumentarno-umjetnički filmovi “Dijalog o kolažu” (1965) i “Rekvijem u sivom” (1963), kao i emisija “Akcija i konstrukcija” iz serijala Slikarski pravci 20. vijeka, za koje je poznati srpski istoričar umjetnosti Lazar Trifunović, po kojem nagrada nosi ime, pisao scenarija.

Filmovi su iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Arhiva RTS-a, a nakon premijere će biti dostupni za gledanje, narednih sedam dana.

Tradicionalno Nagrada “Lazar Trifunović” i priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije se uručuju 14. januara u Kulturnom centru Beograda, na dan rođenja značajnog istoričara umjetnosti i kritičara Lazara Trifunovića, svojevremeno najmlađeg direktora Narodnog muzeja, plodnog publiciste i profesora istorije umjetnosti 20. vijeka na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nagrada “Lazar Trifunović” sastoji se od plakete sa likom profesora Trifunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa “Kritičari su izabrali” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, a Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije sadrži diplomu tog strukovnog društva i novčani iznos.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana