Beogradskom horu “Braća Baruh” gran-pri festivala u Bijeljini

Srna
Beogradskom horu “Braća Baruh” gran-pri festivala u Bijeljini

BIJELjINA - Beogradskom horu “Braća Baruh” pripao je gran-pri 21. Festivala “Majske muzičke svečanosti”, koji je večeras zatvoren u Bijeljini.

Kroz Bijeljinu je ovog vikenda prodefilovalo 35 horova iz 25 gradova iz zemlje i okruženja, koji su se takmičili u osam takmičarskih kategorija - osim horskih, bila je i kategorija solo pjevača, kao i kategorija pravoslavne duhovne muzike.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović, koji je svečano zatvorio festival, istakao je da Gradska uprava sa ponosom podržava ovaj festival, jer vjeruje da su ovakvi događaji važni za društveni i svaki drugi razvoj lokalne zajednice.

“Bijeljina je prethodnih dana bila regionalna horska prijestonica. Za to, prije svega, treba da zahvalimo Horu žSrbadijaž koji godinama u našem gradu okuplja vrhunske horove. Toliko gostiju koji iz godine u godinu dolaze u Semberiju pouzdan je znak ugleda žSrbadijež, koja je neumorno predstavljala našu kulturu pred publikom širom regiona, Evrope, pa i svijeta”, rekao je Petrović.

Ideja o pokretanju Međunaradnog horskog festivala potekla je od Desanke Trakilović, dirigenta SPD “Srbadija”.

Izvršni organizator Festivala je SPD “Srbadija”, koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo da privuče renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Hor “Srbadija” je visoko rangiran na Svjetskoj rang-list koju formira “Musika mundi” i danas je najbolje rangiran hor iz regiona.

U proteklih 20 godina “Majske muzičke svečanosti” okupile su više od 650 horova i 40.000 horskih pjevača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana