Bećković: Srpska svetosavska crkva je tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta

Tanjug
Bećković: Srpska svetosavska crkva je tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta

PODGORICA - Ono što je Cetinjski manastir za katunsku Crnu Goru, to su Đurđevi Stupovi za srpstvo u Vasojevićima, poručio je akademik i pjesnik Matija Bećković na Svetosavskoj akademiji u Beranama.

„Stupovi su nesalomiva stožina za koju je vezana lađa Srbije i Crne Gore", rekao je Bećković.

 Poručio je da je Srpska svetosavska crkva tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta.

„To je jedini krov koji ima srpski narod i jedina institucija u kojoj je on već vekovima slobodani ujedinjen. Zato se ne treba čuditi što je i danas raspeta, a pravoslavlje u 21. veka proglašeno za najvećeg neprijatelja. U naše dane, pred očima celog sveta. odigrava se i kosovska drama. Nije reč o 15 odsto teritorije srpske zemlje, već o 100 odsto, obraza, časti i srpskog dostojanstva. Na pitanje šta da radimo, odgovor je dat jednom zauvek – na Vidovdan 1389. godine", rekao je Bećković, prenio je portal podgoričkog Dana.

Govoreći o Svetom Savi, Bećković je istakao da je prvi srpski arhiepiskop zaviještao srpsku zemlju po kojoj je svuda ostavio svoje stope.

„Gde je zemlja tvrđa i kamenitija grezao je dublje. Srpski narod je najvažnije delo Svetog Save, a Sveti Sava je najvažnije delo srpskog naroda", naveo je Bećković. Svetosavskoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana, crkvenih velikodostojnika, partijskih funkcionera i zvaničnika.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana