“Basne” Dositeja Obradovića objavljene u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva: Poučne priče za najmlađe

Ilijana Božić
“Basne” Dositeja Obradovića objavljene u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva: Poučne priče za najmlađe

BANjALUKA - Najmlađi čitaoci mogu da uživaju u raznovrsnim pričama o zgodama i nezgodama životinja u čije karaktere su utkana ponašanja ljudi sa izvanrednom moralnom poukom, jer je iz štampe izašla knjiga “Basne” Dositeja Obradovića, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Knjiga je namijenjena djeci, ali čitajući Dositejeve basne onih istinskih vrijednosti mogli bi da se prisjete i oni malo stariji čitaoci. Ova literatura izvrstan je materijal za podučavanje djevojčica i dječaka o prijateljstvu, dobroti, hrabrosti i srčanosti. Korice knjige su divno ilustrovane, što dodatno privlači pažnju i nagovještava interesantan sadržaj.

U ponašanju životinja, kroz njihova promišljanja i razgovore prepoznaju se ponašanja ljudi, pa je tako lisica lukava, lav je simbol za moć, a vuk je pohlepan. Mudrost krasi sovu, dok se medvjed ne može pohvaliti pameću, ali njega odlikuje snaga, pa ga se stoga svi boje, a zec je pak brzoplet, ali i domišljat.

Svi junaci u basnama koji se ne ponašaju lijepo, želeći da prevare drugare ili da im nanesu zlo, na kraju završe loše, a oni koji su dobri i pošteni bivaju nagrađeni. Tako i mališani mogu da uvide da treba da izaberu ovu drugu, dobru stranu.

U opisu ovog djela iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo naveli su da je Dositej Obradović bio prvi veliki prosvjetitelj srpskog naroda poslije Svetog Save.

- Izdanje basni 1789. godine namijenio je mladim čitaocima, ali je uz moralne pouke, “naravoučenija”, mislio i na starije. Izvori su mu bili i starogrčki basnopisci, odnosno Ezop, ali i noviji evropski basnopisci Lafonten i Lesing. Smatrao je da su basne neophodne za vaspitanje kao što su voda i vazduh neophodni za život. Činjenica da ga mladi čitaju, da pišu pod njegovim uticajem i slikaju njegove likove potvrđuje da je stari Dositej, rođen prije otprilike 280 godina, ne samo živ već i savremenik najmlađih generacija - navedeno je u opisu na stranici Zavoda.

Knjiga je u prodaji i košta 12 KM.

O piscu

Dimitrije Obradović, crkvenog imena Dositej, rođen je u Čakovu u Tamiškom Banatu. Otac mu se zvao Đurađ, a po zanimanju je bio ćurčija i trgovac, a majka Kruna bila je kćerka Ranka Paunkića iz Semartona. Mali Dimitrije je nakon očeve i majčine smrti dospio kod tetka. Osnovnu školu je pohađao u mjesnoj srpskoj školi, a budući da je pokazao ljubav prema knjigama, tetak odluči da ga dadne da uči za popa. Čitanje žitija svetaca opčinilo je Dimitrija, pa je htio čak i da ode sa nekim prosjačkim kaluđerima iz Dečana u Tursku da se posveti. Tetak ga je zbog toga odveo u Temišvar, kod jednog jorgandžije, ali to ga nije spriječilo da kasnije ode u manastir Hopovo, gdje se zakaluđerio i postao Dositej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana