"Banjaluka - centar Vrbaske banovine" predstavljena u Beogradu

Agencije
"Banjaluka - centar Vrbaske banovine" predstavljena u Beogradu

BEOGRAD - Na štandu Republike Srpske, u okviru 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, predstavljeno je nekoliko djela, a među njima izdanja Društva Matice srpske u Republici Srpskoj, Arhiva Republike Srpske, te časopisi i djela brojnih izdavača iz Srpske.

Prisutni su imali priliku da prisustvuju promociji časopisa "Srpski pregled", te knjige "Književno djelo Isaije Mitrovića" Ljilje Mačkić. Na promociji je govorila autorka, te profesor Duško Pevulja. 

Monografiju "Banjaluka - centar Vrbaske banovine" autora Verice Stošić i Nebojše Radmanovića, u izdanju Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika RS, promovisano je istog dana, a o djelu su govorili autori, te direktor Arhiva RS Bojan Stojnić.

- Oni su više decenija istraživali ovu problematiku, pogotovo fondove između dva svjetska rata koji se čuvaju u Arhivu Republike Srpske u Banjaluci, ali i u Arhivu Jugoslavije u Beogradu - rekao je Stojnić.

On je dodao da posebnu vrijednost monografije čine fotografije koje su prvi put objavljene, a nalaze se u zbirci fotografija Arhiva RS.

- Mogu se vidjeti razne fotografije iz oblasti privrede, uprave, ekonomije, turizma, kulture, prosvjete i to su sve segmenti koje obuhvata ova monografija - naglasio je Stojnić.

Istog dana predstavljena su djela "Sima Milutinović Sarajlija" (priredila Jelena Janjić), "Poetika otetog svijeta" Zorana Arsovića, "Repertoar zabave i razonode" Nataše Glišić, te zbornici radova koji se tiču književnog nasljeđa i srpskog jezika. Predstavljen je zbornik "Kultura pamćenja i odnos prema istorijskim spomenicima", časopis "Godišnjak br. 8/2018", te nekoliko naučnih časopisa, projekat "Dušu nisu ubili" Drage Mastilović, kao i zbornik "Pisci srpske istorije" i časopis "Zora". Djelo "Andrićeva slika Bosne na razmeđi poetike i ideologije" Staniše Tutnjevića i "Knjige Petra Kočića", priređivača Duška Pevulje, predstavljene su kasnije istog dana.

U organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji ove godine će na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga svoja izdanja izložiti i promovisati 43 izdavača, a biće održane 54 promocije. Nastup Srpske ove godine je u znaku 500 godina Goraždanske štamparije. (Agencije)+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana