Banjalučki glumci o susreta sa slavnim književnikom: Peter Handke, majstor pera koji ne voli formalnosti

Aleksandra Glišić
Banjalučki glumci o susreta sa slavnim književnikom: Peter Handke, majstor pera koji ne voli formalnosti

Banjaluka - Književna riznica austrijskog pisca Petera Handkea obasjana je svjetlošću Nobelove nagrade, a odluka da prestižno priznanje pripadne baš njemu usijala je društvene mreže.

Većina ne dovodi u pitanje kvalitet njegovih djela, ali mu zamjeraju što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića.

Handke je osim u Srbiji više puta posjetio i Republiku Srpsku i Banjaluku, a posebno je ostao drag gost u Narodnom pozorištu Republike Srpske gdje su na scenu postavljene dvije predstave po njegovim tekstovima, “Kuhinja” i “Časovi” u kojima ništa nismo znali jedni o drugima.

Glumci nacionalnog teatra sa radošću se sjećaju susreta sa nobelovcem koji je gledao jedno od izvođenja predstave “Kuhinja”.

- Peter Handke je poslije predstave bio u plavom salonu, zamolio je da svi glumci tamo dođu. Rukovali smo se sa njim, porazgovarali o “Kuhinji”. Jedan jako zanimljiv čovjek, dao nam je sugestije u vezi sa predstavom. Osjećalo se da zrači prijateljstvom i da je baš blagonaklon. Divno je što smo imali priliku da upoznamo takvog čovjeka - prisjetio se glumac Aleksandar Stojković.

Od kompletne glumačke ekipe predstave “Kuhinja” Handkea je najviše oduševio dječak Filip Babić, koji je tada imao devet godina. I dječak se oduševio susretom sa piscem i nije propustio da se slika sa njim u pozorištu.

Kao domaćin u Narodnom pozorištu RS Petera Handkea dočekao je direktor ovog teatra Nenad Novaković.

- Aktuelnog nobelovca sreo sam više puta u Banjaluci i Beogradu. Srećan sam i preponosan što je Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost. A ponosan sam što smo radili dvije predstave po njegovim tekstovima. Napokon, sa ovogodišnjim dobitnikom ove prestižne nagrade neke stvari se pomjeraju u smjeru koji mi želimo. Nije to više onaj crno-bijeli svijet, kako ga moćnici vide iz svoje perspektive - kaže Nenad Novaković. 

Peter Handke je, dodaje, preskroman čovjek.

- Kada biste ga sreli na ulici ili u pozorištu, nikada ne biste pretpostavili da je to slavni pisac. Kada je boravio u Narodnom pozorištu RS, imao je samo jedan zahtjev, da ga mnogo ne opterećujemo formalnostima. On ne voli protokole. Želio je da samo da sjednemo i pričamo - sjeća se Novaković.

Za glumicu Miljku Brđanin susret sa Handkeom je bio prava radost.

- Privilegija je bila što nas je Handke posjetio. Sjećam se da je to bilo veliko uzbuđenje, jer je ranije gledao predstavu “Kuhinja” u Francuskoj, a naša mu se više svidjela. Bio je oduševljen  igrom našeg ansambla. Peter Handke je zaista jedan živi kvalitetni pisac na koga treba obratiti pažnju - smatra Brđanin.

Povodom Nobelove nagrade oglasio se i poznati pisac Miljenko Jergović koji smatra da je Peter Handke zasluženo dobio ovo priznanje i da kritičari odluke Nobelovog komiteta treba da shvate da je to upravo nagrada za književnost

- Pokušajte razumjeti da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost i ni za što drugo. Da biste o tome govorili, morate pročitati njegova najvažnija djela, romane, poeziju, pozorišne komade. Ako to ne želite, ako vam se, recimo, gadi, u redu je da se na Nobelovu nagradu ne obazirete, da ne čitate tekst koji slijedi, što sam ga napisao 2015. godine, a onda, ako vam se sve to ne sviđa, da više i ne posjećujete ovu stranicu -  napisao je Jergović na svojoj zvaničnoj stranici na “Fejsbuku”.

Nakon što je 10. oktobra objavljena odluka Nobelovog komiteta, ne prestaju reakcije iz dijelova domaće i međunarodne javnosti.

U Federaciji BiH Udruženje “Majke Srebrenice” najavilo je da će pisati Nobelovom komitetu, a oglasio se i reis Husein Kavazović koji smatra da je nagrada Handkeu “loša poruka žrtvama zločina i genocida”.

U svijetu, američko udruženje književnika PEN izrazilo je nezadovoljstvo nagrađivanjem Handkea a poznati pisac Salman Ruždi takođe je bio ljut jer je Handke dobio Nobela.

Handke je je tokom devedesetih godina javno osporavao narativ o isključivoj srpskoj krivici za ratove i zločine, a zbog toga je na neki način bio izopšten iz intelektualne elite na Zapadu i bile su mu uskraćene pojedine nagrade i priznanja.

Emir Kusturica

Srpski reditelj Emir Kusturica oduševljen je viješću da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost.

- Velika stvar za književnost i pravedan izbor. Handke je čovjek čija politička borba je bila nastavak njegove literature koja se bavila skrivenim sadržajima ljudske egzistencije, autsajderima koji su bili i ostali privrženi pravdi - rekao je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana