"Banjalučanke" na horskom takmičenju u Barseloni

Srna
"Banjalučanke" na horskom takmičenju u Barseloni

BANjALUKA - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" učestvovaće sljedeće sedmice u Barseloni na Međunarodnom horskom takmičenju koji će okupiti više od 30 horova iz 23 zemlje.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića na ovom značajnom međunarodnom takmičenju koje se održava od 12. do 17. oktobra, "Banjalučanke" će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

Matović je Srni rekao da će članovi ovog hora dati svoj maksimum, kao i uvijek do sada, te da sa nestrpljenjem očekuju odlazak u Španiju.

"Kao i uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i Republike na jednom ovakvom takmičenju", istakao je Matović.

On je napomenuo da je ovo prvo veliko takmičenje na kojem "Banjalučanke" učestvuju nakon "kovid pauze", tako da će većim brojem članova ovo biti debitantski takmičarski nastup.

"Nije nam toliko bitan rezultat, koliko želja da se horovi i horska muzika konačno vrate svojim redovnim aktivnostima i `staroj normalnosti`", rekao je Matović.

U prethodnih deset godina Hor "Banjalučanke" ostvario je najznačajnije rezultate u svojoj istoriji, osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, Kalamati, dva olimpijska srebra osvojena su na horskim olimpijadama u Kini i SAD.

Najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na Svjetskim horskim Olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Zahvaljujući ovim rezultatima Ženski kamerni hor "Banjalučanke" uvršten je na rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Interkultur – Muzika mundi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana