Banjalučankama zlato na Svjetskoj olimpijadi

Mirna Pijetlović
Banjalučankama zlato na Svjetskoj olimpijadi

Soči - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je zlatnu medalju na Svjetskoj horskoj olimpijadi u ruskom gradu Sočiju u konkurenciji više stotina ansambala iz 73 države.

- Neopisiv je osjećaj sreće i ponosa koji nas sve prožima. Sva takmičenja su nam važna, ali Olimpijada je uvijek izazov svih izazova - rekao je kompozitor, dirigent i umjetnički rukovodilac "Banjalučanki" Mladen Matović.

Učestvujući kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju, koje se održava od 6. do 16. jula, "Banjalučanke" su dobile zlato u kategoriji tradicionalne muzike "a capella".

- Ovo je naše četvrto uzastopno učešće na Olimpijadi i poslije dva srebra iz Kine i SAD, uspjeli smo da dva puta zaredom osvojimo zlato - u Rigi i sada u Sočiju. Uspjeh je još veći ako uzmemo u obzir činjenicu da je u prethodne dvije godine došlo do smjene generacija i mnoge članice su prvi put nastupile upravo na ovom takmičenju - kaže Matović, podsjećajući da su se "Banjalučanke" predstavile u okviru najvišeg ranga takmičenja Championship Competition. 

- Ovom medaljom dodatno smo učvrstili mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Musica Mundi" - ističe Matović.

Organizator ove velike muzičke smotre je Svjetska horska asocijacija "INTERKULTUR-Musica Mundi". Zahvaljujući prethodno osvojenoj zlatnoj medalji na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu prošle godine, "Banjalučanke" su ispunile olimpijsku normu i direktno se kvalifikovale za Olimpijadu.

Banjalučki hor je zajedno sa ansamblima iz Rusije i Južnoafričke Republike održao "Koncert prijateljstva" na velikoj otvorenoj sceni Adler parka u Sočiju. U okviru zvaničnog programa Svjetske horske olimpijade održano je i redovno dvodnevno zasjedanje Svjetskog horskog savjeta, najvišeg strukovnog tijela horske asocijacije INTERKULTUR, koje okuplja ugledne predstavnike iz 80 zemalja svijeta. Zvanično je potvrđeno da će sljedeća horska Olimpijada biti u Južnoafričkoj Republici.

"Banjalučanke" su u proteklih osam godina ostvarile najznačajnije rezultate u svojoj istoriji, osvojivši zlatne medalje na međunarodnim horskim takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, La Valeti, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu.

Žiri

Takmičarski nastup hora "Banjalučanke" i drugih ansambala u veličanstvenom zdanju čuvenog Zimskog teatra ocjenjivao je sedmočlani internacionalni žiri. Članovi žirija bili su ugledni svjetski stručnjaci za horsku muziku iz Rusije, Finske, Argentine, Kine, Filipina, Turske i Južnoafričke Republike.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana